Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Zaradi konflikta v Sudanu 13,6 milijona otrok nujno potrebuje humanitarno pomoč

Zaradi konflikta v Sudanu 13,6 milijona otrok nujno potrebuje humanitarno pomoč

Deček, ki sedi v maminem naročju med zdravstvenim pregledom v zdravstvenem centru, ki ga podpira UNICEF
© UNICEF/UN0836594/Zakaria

Po več kot šestih tednih konfliktov v Sudanu več kot 13,6 milijona otrok za preživetje nujno potrebuje humanitarno pomoč. To je največje število pomoči potrebnih do sedaj. Posledice nepretrganega nasilja še naprej ogrožajo življenja in prihodnost številnih družin in otrok, saj mnogi nimajo dostopa niti do osnovnih storitev. Številne zdravstvene ustanove so zaprte, poškodovane ali uničene.

Potreba po humanitarni pomoči za otroke v Sudanu še nikoli ni bila tako velika, najranljivejši se borijo za preživetje in zaščito, dostop do osnovnih potrebščin pa je vse težje zagotoviti. Nujno humanitarno pomoč je že pred konfliktom potrebovalo skoraj devet milijonov otrok.

“Medtem ko se konflikt v Sudanu nadaljuje, je davek, ki ga plačujejo otroci, iz dneva v dan bolj uničujoč,” je povedala Adele Khodr, UNICEF-ova regionalna direktorica za Bližnji vzhod in Severno Afriko. “Ti otroci niso le številke, so posamezniki z družinami, sanjami in upi. So prihodnost Sudana in ne moremo le nemo opazovati, kako nasilje uničuje njihova življenja. Otroci v Sudanu si zaslužijo priložnost, da preživijo in ponovno zaživijo svoje življenje. Nihče ne bi smel varčevati s prizadevanji za zaščito otroci in njihovih pravic.”

Že pred konfliktom so bile razmere za otroke v državi izjemno težke, sedaj pa so katastrofalne. Dostop do hrane, čiste pitne vode, elektrike in telekomunikacij je nezanesljiv, cenovno nedosegljiv ali pa sploh ne obstaja. Svoje domove je bilo primoranih zapustiti več kot milijon ljudi, vključno s 319.000, ki so se zatekli v sosednje države (med njimi naj bi bila polovica otrok).

Brez takojšnjega in obsežnega humanitarnega odziva bosta imela razseljenost ter pomanjkanje osnovnih socialnih storitev in zaščite uničujoče in dolgoročne posledice za otroke.

UNICEF za pomoč v državi potrebuje 838 milijonov ameriških dolarjev, kar je 253 milijonov več kot je bilo ocenjeno aprila letos, saj je konflikt povzročil dodatne nujne humanitarne potrebe, vključno s potrebo po zdravljenju več kot 620.000 otrok, ki trpijo zaradi hude akutne podhranjenosti. Stanje pri polovici od njih je tako alarmantno, da lahko umrejo, če ne bodo pravočasno prejeli pomoči.

“UNICEF kljub izzivom, ki ovirajo humanitarni dostop in zagotavljanje varnosti, nadaljuje z nudenjem pomoči v Sudanu. Skupaj s partnerji nam je uspelo dostaviti prepotrebne zdravstvene, sanitarne in prehrambene zaloge po vsej državi,” je povedala Adele Khodr.

UNICEF je v Sudanu zagotovil:

  • 2.300 ton zdravstvenih, prehrambenih in sanitarnih zalog, vode ter pripomočkov za učenje in zaščito otrok, tudi tistih, ki so razseljeni v Madaniju, ter v zveznih državah po Sudanu.
  • Kontinuirano izvajanje programov cepljenja v 12 zveznih državah, z zagotavljanjem zalog in distribucije cepiv ter zagotavljanjem delovanja in monitoringom sistema hladne verige. Od 15. aprila je bilo proti otroški paralizi cepljenih najmanj 244.000 otrok.
  • Zagotavljanje delovanja več kot 80 odstotkov centrov za zdravljenje podhranjenih otrok.
  • 1.440 kartonov terapevtske hrane ter zdravstvene in higienske pripomočke za več kot 300 otrok v sirotišnici v Kartumu, ki bi bili brez zdravljenja v smrtni nevarnosti.
  • Čisto pitno vodo s pomočjo tovornjakov ter zagotavljanjem delovanja in obnovo vodovodnih objektov za 104.000 ljudi, higienske potrebščine za 92.000 ljudi ter sanitarije za 1.000 notranje razseljenih oseb.
  • Psihosocialno pomoč za vsaj 5.500 otrok in staršev ter vzpostavitev sistema za monitoring in prijavo nasilja nad otroki.
  • Delovanje 356 centrov za alternativno učenje v 10 zveznih državah ter zagotavljanje varnih učnih prostorov za 16.812 otrok.
  • Delovanje 42 centrov za e-učenje za 2.520 otrok ter delovanje otrokom prijaznega prostora za 117 otrok.
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.