Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Varen dom za vašega otroka

Varen dom za vašega otroka

UNICEF/UNI390062/Pancic

Ko se vaš otrok začne gibati, je pred vami naloga zagotovitve varnega doma. Preberite nasvete, kako zaščiti vsako sobo v vašem domu.

Starševstvo je polno vznemirljivih “prvih” dogodkov: dojenčkov prvi prisrčen nasmeh, prvič se prevrne na trebušček, prvi čvrst obrok in seveda prvič, ko se vaš malček začne plaziti in sčasoma shodi. Obdobje, v katerem vaš dojenček začne kazati znake samostojne gibljivosti, je zagotovo nepozabno. Toda starše tudi spomni na izjemno pomembno nalogo, ki jo morate narediti za zagotovitev varnosti vašega otroka: urediti varen dom za vašega otroka, da bo ta zavarovan pred različnimi nevarnostmi.

Oglejmo si, kako lahko starši zaščitite otroke v vsakem prostoru vašega doma, da lahko malčki varno in samozavestno rastejo in raziskujejo. Urejanje, da bo dom varen, je dobro začeti v trenutku, ko se otrok začne samostojno gibati oziroma se začne truditi postaviti na svoja kolena, saj je to znak, da bo vsak trenutek začel plaziti.

Naredite vaš dom varen, od sobe do sobe

Kuhinja

Za radovednega dojenčka je kuhinja izjemno zanimiv in privlačen prostor – je polna zvokov in vonjav, loncev in ponev na katere lahko bobna ter drugih majhnih zanimivih predmetov. To vse so razlogi, da vašo kuhinjo naredite varno za raziskovanje vašega malčka, saj so nekateri ”zanimivi” predmeti v kuhinji lahko tudi zelo nevarni.

 • Nikoli ne dovolite, da se vaš malček igra s plinskim štedilnikom ali pečico. Pazite, da med kuhanjem ne nosite otroka v naročju, ko ste blizu štedilnika, saj lahko vroče kapljice vrele vode, pare ali olja hitro poškropijo vašega otroka. Tudi vaš malček lahko v vašem naročju hitro iztegne roko k vroči ponvi in jo prevrne, kar lahko povzroči resne opekline.
 • Ne pozabite vedno obrniti ročaje ponev ali loncev stran od roba štedilnika ali pa kuhajte na plinskih ploščah, ki so bolj oddaljene od roba kuhinjskega pulta.
 • Nože, strgalnike, rezalnike in druge ostre predmete pospravite v predale, ki jih je mogoče zakleniti ali pa jih pospravite na mesto, do katerega vaš malček ne more dostopati.
 • Električne pripomočke, kot so mešalniki, pospravite v omare, ki jih je mogoče zakleniti ali pa jih pospravite na mesto, do katerega vaš malček ne more dostopati.
 • Če imate v kuhinji mizo, zaščitite robove mize, da preprečite neprijetne udarce glave in druge možne poškodbe vašega malčka.

NASVET:
Če v času kuhanja doma ni nikogar, ki bi lahko pazil vašega otroka, ga položite v ograjen igralni prostor z nekaj igračami in ga imejte ves čas na očeh.

Kopalnica

Poleg kuhinje je kopalnica druga najnevarnejšega soba, v kateri je veliko zanimivih predmetov za vašega radovednega malčka.

 • Otroka nikoli ne puščajte samega v kadi, saj se lahko majhen otrok utopi v nekaj centimetrih vode.
 • Tla kopalnice naj bodo vedno suha, da ne pride do neželenih zdrsov in padcev. Pomagate si lahko s kopalniškimi tepihi.
 • Mile in šampone imejte na mestih, do katerih vaš otrok ne more dostopati. Razna čistila za čiščenje kopalnic, ki vsebujejo močne kemikalije, na primer belilo, hranite v zaprtem in zaklenjenem predalu. Če vaš otrok zaužije nevarno snov, identificirajte, kaj je zaužil in ga odpeljite v najbližjo bolnišnico.
 • Če se vaš otrok med kopanjem igra z različnimi igračami, poskrbite, da jih po kopanju dobro operete in posušite, da preprečite nastajanje plesni.
 • Kadar stranišča ne uporabljate, naj bo le-to zaprto.
 • Iz vrat odstranite ključ, da se vaš malček ne more zakleniti v kopalnico.

Dnevni prostor

Gre za prostor, v katerem bo vaš otrok verjetno preživel največ časa, zato upoštevajte naslednje nasvete, da bo vaš dnevni prostor varen.

 • Če imajo mize ali drugi kosi pohištva zelo ostre robove, jih zaščitite s temu namenjenimi mehkimi kotnimi ščitniki.
 • Knjižne police in druge omare pritrdite na stene, da se ne morejo prevrniti na vašega otroka, če bo po omari poskušal plezati ali se v bližini kako drugače igral. Če tega ne morete storiti, poskrbite, da bodo težki predmeti na spodnjih policah in ne na zgornjih. Tako bo polica ali omara bolj stabilna, kar zmanjša tveganje, da bi se prevrnila.
 • Če imate televizijo z ravnim zaslonom, jo pritrdite na steno. Če imate televizijo s katodno cevjo, jo imejte na visoki in trdni površini, da je otrok ne bo mogel prevrniti.
 • Vse vtičnice zaščitite z varovali za vtičnice, da vaš malček vanje ne bo mogel vtikati prstkov. Če je možno, pred vtičnice postavite omaro ali druge kose pohištva, ki bodo onemogočali malčku dostop do vtičnice.
 • Odstranite steklo in druge lomljive dekoracije izven dosega vašega malčka.

Otroška soba ali spalnica

Ker gre za prostor, v katerem spi vaš dojenček, je pomembno, da je ta prostor čimbolj varen.

 • V idealnih razmerah vaš malček spi v otroški posteljici. Zagotovite, da so stranice posteljice varne in da se vaš otrok ne more zlahka povleči navzgor in preplezati ograjice. Otroška posteljica ne sme biti polna igrač, težkih odej, blazin ali drugih predmetov, dokler ni vaš otrok star več kot eno leto. Našteti predmeti lahko povečajo tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčkov.
 • Če vaš dojenček spi v isti postelji kot vi, se prepričajte, da v njegovi bližini ni težkih odej, rjuh in blazin. Razmislite o namestitvi stranic na posteljo, da preprečite, da bi med spanjem vaš malček padel iz postelje.

Dodatni nasveti, da bo vaš dom varen

Poskrbite, da bo vaš vrt čist in ne bo nikjer stoječih vod, v katerih bi se lahko razmnoževali različni insekti. Če imate vodnjak, naj bo pokrov tesno pritisnjen in zaklenjen s ključavnico.

Če imate v hiši stopnice, poskrbite, da vašega otroka naučite varnega plezanja in spuščanja po njih. Na dnu in vrhu stopnic namestite pregradna vrata, ki jih lahko odstranite, ko se otrok nauči samostojne in varne uporabe stopnic.

Čeprav vam bodo ti nasveti pomagali zaščititi vašega otroka pri raziskovanju in bivanju v vašem domu, morate hkrati svojega malčka naučiti tudi, kako se varno premikati po prostorih. Tako boste ustvarili prve temelje, da se bo kasneje varno premikal po zunanjem svetu.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.