Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
V državah, ki so jih prizadele krize, se je podhranjenost mater povečala za kar 25 %

V državah, ki so jih prizadele krize, se je podhranjenost mater povečala za kar 25 %

Sabna Mohamed iz Sudana med igro s svojo 9-mesečno hčerko Fatumo.
UNICEF/UN0791879/Mojtba Moawia Mahmoud

Polovica primerov okrnjene rasti pri otrocih, mlajših od 2 let, se razvije med nosečnostjo in pred starostjo 6 mesecev. Novo UNICEF-ovo poročilo opozarja na potrebo po vlaganju v prehranske programe za ženske in mladoletnice.

Število nosečih in doječih mladoletnic in žensk, ki trpijo zaradi akutne podhranjenosti, se je v 12 državah, ki jih je najbolj prizadela globalna kriza na področju hrane in prehranjevanja, od leta 2020 povečalo s 5,5 na kar 6,9 milijona.

Najnovejše UNICEF-ovo poročilo “Undernourished and Overlooked: A Global Nutrition Crisis in Adolescent Girls and Women (Podhranjene in zapostavljene: svetovna prehranska kriza pri mladoletnicah in ženskah), ki je bilo objavljeno danes, pred mednarodnim dnevom žena, opozarja na dejstvo, da trenutne krize, ki se še zaostrujejo zaradi neprekinjene neenakosti spolov, poglabljajo prehransko krizo pri mladoletnicah in ženskah, ki se v zadnjih dveh desetletjih že tako ali tako ni bistveno izboljšala.

Poročilo kaže, da je 12 držav (Afganistan, Burkina Faso, Čad, Etiopija, Kenija, Mali, Niger, Nigerija, Somalija, Južni Sudan, Sudan in Jemen) v samem epicentru svetovne prehranske krize, ki so jo še okrepile vojna v Ukrajini ter neprekinjena suša, konflikti in nestanovitnost, ki vladajo v nekaterih državah.

»Svetovna prehranska kriza na milijone mater in njihovih otrok sili v stradanje in hudo podhranjenost,« je povedala Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a. »Brez nujno potrebnih ukrepov mednarodne skupnosti bi lahko posledice tega občutile tudi prihodnje generacije.«

Poročilo, ki ponuja edinstven in celovit vpogled v stanje na področju prehrane mladoletnic in žensk po vsem svetu, razkriva, da za podhranjenostjo, pomanjkanjem nujno potrebnih mikrohranil in anemijo trpi več kot milijarda mladoletnic in žensk, kar usodno vpliva na njihova življenja.

Nezadostno prehranjevanje deklic in žensk vodi do oslabljenega imunskega sistema, neustreznega kognitivnega razvoja in povečanega tveganja za smrtno nevarne zaplete (tudi med nosečnostjo in porodom), ki imajo lahko nevarne in nepopravljive posledice tudi za preživetje, rast, učenje in prihodnjo sposobnost zaslužka njihovih otrok. 

51 milijonov otrok, mlajših od 2 let, po vsem svetu trpi zaradi okrnjene rasti, kar pomeni, da so zaradi podhranjenosti premajhni za svoja leta. Nova analiza, predstavljena v poročilu, navaja, da se približno polovica teh primerov razvije med nosečnostjo in v prvih 6 mesecih življenja, torej v obdobju 500 dni, ko je otrok povsem odvisen od prehrane matere. »Da bi preprečili neustrezno prehranjenost otrok, se moramo spopasti tudi s podhranjenostjo mladoletnic in žensk,« je povedala Catherine Russell.

Južna Azija in podsaharska Afrika ostajata epicentra prehranske krize pri mladoletnicah in ženskah, saj tam živita dve tretjini mladoletnic in žensk, ki po celem svetu trpijo zaradi prenizke telesne teže, in tri petine anemičnih mladoletnic in žensk. Za mladoletnice in ženske iz najrevnejših gospodinjstev je dvakrat bolj verjetno, da bodo trpele zaradi prenizke telesne teže, kot za tiste iz bogatejših gospodinjstev.

Globalne krize ženskam še naprej nesorazmerno otežujejo dostop do ustrezne prehrane. Leta 2021 je 126 milijonov več žensk kot moških živelo v negotovih razmerah glede hrane (v primerjavi z 49 milijonov več žensk kot moških v letu 2019, kar pomeni, da se je razlika med spoloma v zvezi z neustrezno prehransko varnostjo več kot podvojila).

UNICEF je od lanskega leta okrepil svoja prizadevanja v državah, ki jih je svetovna prehranska kriza najbolj prizadela, med drugim v Afganistanu, Burkini Faso, Čadu, Demokratični republiki Kongo, Etiopiji, Haitiju, Keniji, na Madagaskarju, v Maliju, Nigru, Nigeriji, Somaliji, Južnem Sudanu, Sudanu in Jemnu, pripravljen pa je tudi pospešeni načrt za preprečevanje, zaznavanje in zdravljenje akutne podhranjenosti pri ženskah in otrocih.

Poročilo poziva vlade, razvojne in človekoljubne partnerje in darovalce, organizacije civilne družbe ter akterje na področju razvoja, naj spremenijo prehrambene in zdravstvene sisteme ter sisteme za socialno zaščito za mladoletnice in ženske z ukrepi, navedenimi spodaj.

  • Prednostno obravnavanje dostopa mladoletnic in žensk do hranljivih, varnih in cenovno ugodnih načinov prehranjevanja, in zaščita mladoletnic in žensk pred močno predelanimi živili s pomočjo omejevanja trženja, obveznim označevanjem na sprednji strani embalaže in obdavčevanjem.
  • Izvajanje politik in obveznih pravnih ukrepov za razširitev bogatenja živil, ki se uživajo redno, npr. moka, olje za kuhanje in sol, da se tako pripomore k zmanjšanju pomanjkanja mikrohranil in anemije pri deklicah in ženskah.
  • Zagotavljanje, da imajo mladoletnice in ženske v državah z nizkimi in srednjimi dohodki brezplačen dostop do nujnih prehranskih storitev med nosečnostjo in po njej ter medtem, ko dojijo, kamor spada tudi več prehranskih dopolnil z mikrohranili, ki jih potrebujejo ženske pred porodom.
  • Razširitev dostopa do programov socialne zaščite za najbolj ranljive mladoletnice in ženske, vključno s finančno pomočjo in vavčerji, s katerimi se lahko izboljša dostop do raznolike in hranljive prehrane deklic in žensk.
  • Pospešeno odpravljanje diskriminatornih družbenih norm in norm, osnovanih na spolu, kot so poroke otrok in nepravična delitev hrane, sredstev gospodinjstev, prihodka in gospodinjskega dela.

»Če deklica ali ženska ni deležna ustrezne prehrane, se neenakost med spoloma le poglablja: njen učni potencial in možnost zaslužka sta nižja. Tveganje smrtno nevarnih zapletov, do katerih lahko pride tudi med nosečnostjo in porodom, se povečuje, enako pa velja tudi za verjetnost, da se bodo rodili podhranjeni otroci. Vemo, kaj je treba storiti, da lahko ženskam in otrokom, ki takšno pomoč najbolj potrebujejo, zagotovimo prehransko podporo in storitve, ki jim lahko rešijo življenje. Mobilizirati moramo le politično voljo in sredstva, ki jih potrebujemo za ukrepanje. Ne smemo več izgubljati časa,« je povedala Catherine Russell.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0488965/
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.