Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Tvegajo, da bodo umrli od lakote le nekaj kilometrov stran od tovornjakov s hrano.

Tvegajo, da bodo umrli od lakote le nekaj kilometrov stran od tovornjakov s hrano.

5-letni Ahmad v Rafi na jugu Gaze v množici čaka na obrok hrane.
© UNICEF/UNI495574/ZAGOUT

Preprečevanje lakote in zajezitev izbruhov bolezni v Gazi sta odvisna od hitrega in varnega dostopa pomoči ter več oskrbovalnih poti.

Medtem ko v Gazi narašča tveganje lakote in je vse več ljudi izpostavljenih izbruhom smrtonosnih bolezni, je nujno potrebna korenita sprememba glede dotoka humanitarne pomoči v Gazo, so danes opozorile agencije Združenih narodov.

Iz UNICEF-a, Svetovnega programa za hrano in Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) pravijo, da je dotok zalog v Gazo in dalje po tem območju odvisno od povečanja števila novo odprtih vstopnih poti in števila tovornjakov, ki jim je dovoljeno čez mejne kontrole, sprostitev omejitev gibanja humanitarnih delavcev in jamstva za varnost ljudi, ki dostopajo do pomoči in ki jo delijo.

Brez zmožnosti proizvodnje ali uvoza hrane je celotno prebivalstvo Gaze povsem odvisno od humanitarne pomoči, ki pa je ni dovolj. Združenim narodom (ZN), mednarodnim humanitarnim agencijam in nevladnim organizacijam kljub izredno težkim razmeram v Gazo uspeva dostavljati omejeno količino pomoči, a le-ta še zdaleč ni dovolj, da bi lahko preprečili smrtonosno kombinacijo lakote, podhranjenosti in bolezni. Pomanjkanje hrane, čiste pitne vode in zdravstvene pomoči je še posebej hudo na severu.

Humanitarno delovanje je resno omejeno zaradi zaprtja vseh (razen dveh) mejnih prehodov na jugu in dolgotrajnih postopkov pregledov tovornjakov, ki prihajajo v Gazo. Ko je pomoč enkrat v Gazi, je njena distribucija otežena zaradi bombardiranj in nenehnega premikanja bojnih front, ki ogrožajo življenja civilistov, osebja ZN in drugega humanitarnega osebja.

»Ljudje v Gazi tvegajo, da bodo umrli od lakote le nekaj kilometrov stran od tovornjakov, napolnjenih s hrano,« je povedala Cindy McCain, izvršna direktorica Svetovnega programa za hrano. »Vsaka izgubljena ura ogroža nešteto življenj. Lakoto lahko preprečimo, vendar le, če lahko dostavimo zadostne zaloge pomoči in imamo varen dostop do vseh, ki jo potrebujejo, kjerkoli že so.«

Poročilo o prehranski preskrbljenosti (IPC) je že decembra lani opozorilo na nevarnost lakote na območju Gaze, če se razmere ne bodo spremenile. Skoraj vsi Palestinci v Gazi vsak dan izpuščajo obroke, medtem ko je veliko odraslih lačnih, da ostane nekaj hrane vsaj za otroke.

Svetovni program za hrano v Gazi že vse od 7. oktobra vsak dan pomaga s hrano. Decembra lani so s pomočjo dosegli več kot 900.000 ljudi. To je zahtevalo preusmeritev na nove načine delovanja z lokalnimi partnerji, vključno z iskanjem varnih lokacij za distribucijo, distribucijo pšenične moke v pekarne, da lahko le-te nadaljujejo s proizvodnjo, in distribucijo posebnih prehranskih dopolnil za pomoč otrokom v boju proti podhranjenosti. V četrtek je – prvič po humanitarnem premoru – konvoj s hrano omenjene organizacije na sever Gaze dostavil zaloge hrane za približno 8.000 ljudi.

Zaradi spopadov je poškodovana ali uničena tudi ključna infrastruktura za vodo, sanitarije in zdravstvene storitve. Zmogljivosti za zdravljenje hude podhranjenosti in preprečevanje izbruhov nalezljivih bolezni so omejene. 335.000 otrok v Gazi, mlajših od 5 let, je še posebej ranljivih. Po ocenah UNICEF-a bi se lahko v naslednjih nekaj tednih akutna podhranjenost otrok, ki je smrtno nevarna oblika podhranjenosti, povečala za skoraj 30 odstotkov glede na razmere pred krizo, kar bi prizadelo do 10.000 otrok.

»Otroci, pri katerih obstaja veliko tveganje smrti zaradi podhranjenosti in bolezni, nujno potrebujejo zdravljenje, čisto pitno vodo in sanitarne storitve, vendar nam razmere na terenu ne dovoljujejo, da bi varno dosegli otroke in družine v stiski,« je povedala Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a. »Nekateremu materialu, ki ga nujno potrebujemo za popravilo vodne infrastrukture in povečanje oskrbe z vodo, je še vedno prepovedan vstop v Gazo. Življenja otrok in njihovih družin visijo na nitki. Vsaka minuta šteje.«

UNICEF že od novembra opozarja, da imajo otroci na jugu Gaze dostop do le do 1,5-2 litra vode na dan, kar je precej pod priporočenimi potrebami za preživetje. UNICEF je s partnerji zagotovil pitno vodo za več kot 1,3 milijona ljudi, a potrebe so ogromne. UNICEF je zagotovil tudi medicinske pripomočke, vključno s 600.000 odmerki cepiva, prehranskimi dopolnili in vitamini za otroke in nosečnice ter finančno pomoč za več kot 500.000 gospodinjstev.

Že vse od izbruha sovražnosti SZO in partnerji podpirajo zdravstveni sistem v Gazi z dobavo medicinske opreme, zalog, zdravil in goriva, s koordinacijo ekip nujne medicinske pomoči in z nadzorom nad širjenjem bolezni. Izvedli so več kot ducat visoko tveganih misij za dostavo pomoči v bolnišnice v severni in južni Gazi. SZO in partnerji so pomagali vzpostaviti dve kuhinji v bolnišnici Al-Shifa, ki zdaj strežeta 1.200 obrokov na dan, ter dostavili medicinske potrebščine za podporo zdravljenja do 1.250 otrok s hudo akutno podhranjenostjo in vzpostavitev centrov za terapevtsko hranjenje.

»Ljudje v Gazi trpijo zaradi pomanjkanja hrane, vode in zdravil ter zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe. Zaradi lakote bo že tako grozen položaj postal katastrofalen, saj so bolni ljudje bolj podvrženi lakoti, sestradani ljudje pa so bolj ranljivi za bolezni,« je povedal dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO. »Potrebujemo neoviran in varen dostop za dostavo pomoči in humanitarno prekinitev ognja, da preprečimo nadaljnje smrti in trpljenje.«

Humanitarne organizacije nujno potrebujejo dovoljenje Izraela za uporabo delujočega pristanišča blizu območja Gaze in mejnih prehodov na severu Gaze. Dostop do pristanišča Ashdod, približno 40 km severno, bi omogočil dostavo znatno večjih količin pomoči in njihovo distribucijo s tovornjaki neposredno na močno prizadete severne regije Gaze, ki jih je do sedaj uspelo doseči le redkim konvojem.

»Dosedanji dotok pomoči je le kapljica v morje v primerjavi z ogromnimi humanitarnimi potrebami,« je povedal Phillipe Lazzarini, vodja Agencije ZN-a za palestinske begunce (UNRWA). »Humanitarna pomoč ne bo zadostovala za odpravo vse večjega stradanja med prebivalstvom. Nujne so komercialne zaloge blaga, da trgom in zasebnemu sektorju omogočimo ponovno delovanje in zagotavljanje hrane.«

Vodje agencij poudarjajo, da je treba nujno odpraviti ovire in omejitve pri dostavi pomoči v Gazo in znotraj nje ter obnoviti komercialni promet. Ponovili so tudi poziv k humanitarni prekinitvi ognja, da bi lahko omogočili življenjsko potrebno izvedbo obsežne humanitarne operacije.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.