Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Teden dni po zaostrovanju konflikta v Ukrajini je pol milijona otrok postalo beguncev

Teden dni po zaostrovanju konflikta v Ukrajini je pol milijona otrok postalo beguncev

Mama z otrokom v naročju
UNICEF/UN0599769/Câtu

UNICEF je opozoril, da otroci močno trpijo zaradi konflikta v Ukrajini, ki se zaostruje že drugi teden. Nasilje bi lahko prizadelo na milijone otrok, saj se boji v glavnih mestnih središčih in njihovi okolici le še stopnjujejo. UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom in družinam.

Otroci so še v posebej veliki nevarnosti, so med smrtnimi žrtvami in med poškodovanimi, ogrožajo pa jih tudi neeksplodirana ubojna sredstva in drugo eksplozivno orožje na poseljenih območjih.

»Uporaba eksplozivov v mestih bi lahko krizo kaj hitro spremenila v katastrofo, ki bo še bolj prizadela otroke iz Ukrajine,« je dejala Afshan Khan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropo in osrednjo Azijo. »Oboroženi spopadi takšnih razsežnosti za seboj vedno pustijo otroške žrtve. Posledice bodo tragične.« Od 24. februarja dalje je bilo ubitih 17 otrok, 30 pa jih je bilo ranjenih. Te številke so le podatki iz poročil, ki so jih Združeni narodi lahko preverili, dejansko število otroških smrtnih žrtev pa je verjetno bistveno višje.

Zaradi konflikta je prišlo tudi do masovnega preseljevanja prebivalstva, ki bi se lahko hitro sprevrglo v eno od največjih begunskih kriz v Evropi od druge svetovne vojne. Pol milijona otrok je iz Ukrajine že zbežalo v sosednje države, število beguncev pa še narašča.

Poškodovanih ali uničenih je bilo na stotine domov, poročajo pa tudi o hudo poškodovanih šolah, sirotišnicah in zdravstvenih domovih.

Potreb po humanitarni pomoči je po vsej državi iz ure v uro več. Zaradi poškodovanih sistemov vodne infrastrukture na sto tisoče ljudi nima dostopa do varne pitne vode, številni pa so odrezani tudi od drugih nujno potrebnih storitev, kot je zdravstvena nega. V državi primanjkuje nujno potrebnih zdravstvenih pripomočkov, prekiniti pa so morali tudi nujna prizadevanja za zajezitev izbruha otroške paralize.

UNICEF si s svojimi partnerji prizadeva doseči ranljive otroke in družine ter jim zagotoviti dostop do nujnih storitev, vključno z zdravstveno nego, izobraževanjem, zaščito, vodo in sanitarijami.

UNICEF je okrepil tudi svoj odziv za nujno pomoč otrokom in družinam, ki prehajajo v sosednje države. Prizadevanja vključujejo vzpostavljanje varnih prostorov »Blue Dot« vzdolž tranzitnih poti, kjer lahko matere in otroci dostopajo do nujnih storitev.   

UNICEF prosi za 276 milijonov ameriških dolarjev za izvajanje svojih programov v Ukrajini, potrebuje pa tudi dodatnih 73 milijonov ameriških dolarjev za pomoč otrokom v sosednjih državah.

»UNICEF si na kraju samem po svojih najboljših močeh sicer prizadeva za zadovoljevanje osnovnih potreb otrok, edini način za zaustavitev tragedije, ki se trenutno odvija v Ukrajini, pa je konec konflikta,« je dejala Khanova. 

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom. Pomagate lahko:

  • prek spletne strani 
  • pošljite SMS s ključno besedo UNICEF10 na 1919 in darujte 10 € ali UNICEF5 in darujte 5 € za pomoč otrokom
  • z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41103, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA 
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.