Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Potres v Maroku prizadel najmanj 100.000 otrok

Potres v Maroku prizadel najmanj 100.000 otrok

Posledice potresa v Maroku najbolj občutijo najranljivejši, med njimi so tudi otroci.
© UNICEF/UNI433686/Senna/AFP

UNICEF v izrednih razmerah, kot so te, na prvo mesto postavlja otroke, saj so med najranljivejšimi.

Prva poročila kažejo, da je silovit potres v Maroku prizadel tudi okoli 100.000 otrok. Gre za najmočnejši potres v tej državi po letu 1960. V prihodnjih dneh in tednih bodo temu najbrž sledili še številni popotresni sunki, kar še dodatno ogroža otroke in družine.

Potres z magnitudo 6,8 je Maroko prizadel 8. septembra nekaj po 23. uri, v času, ko je večina otrok in družin že spala. Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo v Marakešu in v gorovju Visokega Atlasa prizadetih več kot 300.000 ljudi.

Po podatkih oblasti je bilo ubitih več kot 2.600 ljudi, vključno z otroki, na tisoče pa je bilo ranjenih. Te številke se bodo verjetno samo še povečevale. Čeprav natančno število ubitih in ranjenih otrok še ni znano, pa zadnje ocene iz leta 2022 kažejo, da otroci predstavljajo skoraj tretjino prebivalcev v Maroku.

Na tisoče domov je bilo uničenih, družine so razseljene in izpostavljene vremenskim vplivom v času leta, ko temperature ponoči padajo. Potresi so poškodovali ali uničili šole, bolnišnice ter druge zdravstvene in izobraževalne ustanove, kar je še dodatno prizadelo otroke.

UNICEF že vse od leta 1957 pomaga otrokom v Maroku. Leta 1978 je organizacija tu odprla tudi državni urad in mobilizirala humanitarno osebje, ki Kraljevini Maroko pomaga pri odzivih na terenu.

Po uničujočem potresu se otroci in družine soočajo z izzivi brez primere. Oblasti v Kraljevini Maroko vodijo odziv na terenu. UNICEF jih je v sodelovanju s partnerji Združenih narodov pripravljen podpreti v okviru usklajenega odziva vlade na katastrofo. Organizacija je v stalnem stiku z oblastmi in se pripravlja na podporo prizadevanjem vlade v prizadetih regijah, v kolikor bo to potrebno, za ponovno vzpostavitev javnih storitev, ki so bistvenega pomena za preživetje in dobrobit prizadetih otrok in njihovih družin.

UNICEF v izrednih razmerah, kot so te, na prvo mesto postavlja otroke, saj so med najranljivejšimi.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0310620/Prinsloo
Za vsakega otroka nujna pomoč
Pošljite nujno humanitarno pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.