Pismo Minke, UNICEF-ove punčke iz cunj

Pismo Minke, UNICEF-ove punčke iz cunj

Punčka iz cunj, ki so jo izdelali v vrtcu
Tamara Frank

Projekt Punčka iz cunj v vrtcih in šolah je tudi projekt sožitja in prijateljstva

Prostovoljci in prostovoljke iz vse Slovenije z veliko truda in srčnosti ustvarjajo unikatne, ročno izdelane punčke. V projekt se vključujejo vse generacije – od starejših, do otrok in pedagoških delavcev, ki punčke ustvarjajo v vrtcih in šolah.

Vrtci in šole sodelujejo na dva načina. Otroci lahko punčke izdelujejo skupaj s (starimi) starši in jim ob zaključku delavnice poiščejo novi dom. Lahko pa punčkam dodajo dnevnik in jo pošljejo na potovanje po domovih otrok. V dnevnik otroci s pomočjo staršev zapisujejo in rišejo skupne dogodivščine s punčko.

Ob zaključku šolskega leta punčke običajno razstavimo skupaj z dnevniki, nato pa jim poiščemo nove domove. Dnevnike vrnemo šolam. S projektom UNICEF zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju proti otroškim nalezljivim boleznim. V zahvalo za donacijo darovalec prejme unikatno punčko.

Preden punčke najdejo svoj novi dom, so pogosto vključene v aktivnosti z otroki v vrtcu. Pismo o doživetjih Minke, punčke iz cunj, ki so jo sami izdelali, so nam posredovali otroci in vzgojiteljica iz enote Grinič vrtca Pobrežje:

»Pozdravljeni, dragi prijatelji!

Sem Minka, punčka, ki se zelo rada igra s prijatelji iz Rumene igralnice. Ker so moji prijatelji še majhni otročički in me še ne zmorejo narisati, sem se odločila, da vam napišem pismo s fotografijami mene in mojih prijateljev iz Rumene igralnice.

Moji prijatelji iz Rumene igralnice si zelo radi ogledujejo slikanice. Tudi meni so zgodbice všeč, zato zmeraj pozorno poslušam, ko vzgojiteljica pripoveduje pravljico o princeskah in vitezih, o čarobnih gozdovih in živalih, o otrocih, ki so izgubili svoje copatke in o žabi, ki se spremeni v princa. Svet pravljic je zares čudovit!

UNICEF-ova punčka iz cunj, ki so jo izdelali otroci iz vrtca, ob slikanici.
Tamara Frank
Punčka iz cunj se otrokom pridruži pri različnih aktivnostih, na primer pri ogledovanju slikanic.

Zelo radi se igramo tudi z različnimi vozili. Vzgojiteljica nam pomaga pri sestavljanju ceste in nato se peljemo na morje in v park na igrala. Zelooo je zabavno!

S prijatelji prav tako sestavljam različne sestavljanke in se igram z vtikankami in natikankami. A veste, včasih je težko, ampak nič zato, tako urimo naše možgane.

UNICEF-ova punčka iz cunj, ki so jo izdelali otroci iz vrtca.
Tamara Frank
Otroci v vrtcu prek igre urijo svoje možgane, pri tem pa jim Minka dela družbo.

Otroci zelo lepo skrbijo zame. Hranijo me z okusnimi piškotki in palačinkami, včasih se potrudim in pojem tudi malo brokolija, menjajo mi pleničko in me objamejo, ko si poškodujem koleno.

Veste, kaj je pa čisto zares najbolj zabavno v vrtcu? Ko gremo na igrišče, tam raziskujemo prav vsak dan. Iz peska delamo potičke, vozimo se s poganjalci in po toboganu, tekamo in se lovimo, opazujemo drevesa in majhne živali, se igramo z listki, vejicami in zabavnim materialom, ki nam ga pripravijo vzgojiteljice.

Otroci se igrajo z UNICEF-ovo punčko iz cunj, ki so jo izdelali sami.
Tamara Frank
Otroci se radi igrajo zunaj, s sabo pa vzamejo tudi Minko.

Ko pojemo kosilo in imamo polne trebuščke, postanemo zelo utrujeni. Vsak dan si izberem enega prijatelja, s katerim na ležalniku poslušam pravljico ter mirno glasbo in kmalu se skupaj odpraviva v svet sanj.«

Otroci in vzgojiteljici iz Rumene igralnice si želimo, da bo naša Minka živela v svetu, kjer se bo lahko brezskrbno igrala, kjer bo imela dovolj hrane in zdravil ter ob sebi ljudi, ki jo bodo imeli radi, so še zapisali s pomočjo vzgojiteljice Tamare Frank.

Projekt Punčka iz cunj ni zgolj projekt ustvarjanja, ampak sožitja in prijateljstva. Je tudi iztočnica za pogovor z otroki o namenu projekta, razmerah, v katerih bivajo otroci po svetu, in o otrokovih pravicah.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI434932_1200x800px
Otroci so zopet žrtve podnebnih sprememb!
Pomagajte otrokom po svetu z nujno pomočjo
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.