Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Paloma Escudero, vodja UNICEF-ove delegacije, ob zaključku COP27

Paloma Escudero, vodja UNICEF-ove delegacije, ob zaključku COP27

Otroci, ki protestirajo
UNICEF/UN0547123/Elwyn-Jones

Izjava Palome Escudero, vodje UNICEF-ove delegacije

“Že od vsega začetka je bil COP27 – imenovan tudi Afriški COP – označen kot trenutek, ko se svetovni voditelji lahko „združijo za implementacijo“ že sprejetih zavez. Čeprav je bil dosežen napredek, ta ni niti približno dovolj.

Obžalovanja vredno je, da COP27 ni privedel do dogovora o bolj ambicioznem, pospešenem energetskem prehodu, ki bi omejitev globalnega segrevanja za 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven ohranil na dosegu roke. To povečuje tveganje, da se bodo otroci v prihodnjih letih soočili s še večjimi grožnjami.

Države članice prav tako niso izpolnile ponavljajočih se obljub o povečanju financiranja podnebnih sprememb za države v razvoju na 100 milijard dolarjev na leto in podvojitvi podpore za prilagajanje podnebnim spremembam na 40 milijard dolarjev do leta 2025. Ključne odločitve o novem skupnem kvantificiranem cilju glede financiranja podnebnih sprememb so bile odložene do leta 2024, države članice pa tudi niso enotne glede virov financiranja in odločitev o tem, kako jih je treba porabiti.

Veseli nas, da so se pogajalci lahko dogovorili, da bodo vse naslednje leto delali v smeri doseganja globalnega cilja prilagajanja in na COP28 uskladili njegov okvir, ob upoštevanju potrebe po prilagoditvi in ​​zaščiti osnovnih sistemov, ki med drugim zagotavljajo vodo, hrano in zdravstvene storitve. Toda vrzel med trenutnimi ravnmi financiranja prilagajanja in obsegom potreb ostaja velika. V času, ko je potrebnih več ambicij, je bila izrecna zaveza o podvojitvi financiranja prilagajanja do leta 2025, dogovorjena na COP26, opuščena.

Preboj pri odločitvi o ustanovitvi sklada za nadomestilo državam za poplačilo škode, ki jo najbolj ranljivim razvitim državam povzročajo podnebne spremembe, je tudi korak k podnebni pravičnosti, h kateri glasno pozivajo otroci in mladi. A zastoji in zamude, ko gre za podnebno financiranje, niso podnebna pravičnost – za mnoge otroke so smrtna obsodba.

UNICEF poziva vse strani, naj podvojijo prizadevanja za zagotovitev novega, dodatnega in ambicioznega podnebnega financiranja in ukrepov za prilagajanje podnebnim spremebam v letu 2023. Vse, kar je manj od tega, milijone otrok obsoja na podnebno spremenjeno prihodnost, na katero niso pripravljeni in pred katero niso zaščiteni.

UNICEF pozdravlja eksplicitno priznanje globalne pravice do čistega, zdravega in trajnostnega okolja ter njen pomen v odnosu do podnebnih ukrepov. Gre za pomembno prelomnico.

Nenazadnje pa COP27 predstavlja pomemben napredek, saj je prvič formalno prepoznal otroke in mlade kot nosilce sprememb. Otroci in mladi so naši vodilni podnebni zagovorniki, ki zahtevajo ukrepanje. Potrebno je zaščititi njihovo pravico do svobode izražanja svojih pogledov, izkušenj in rešitev.

Svetovni voditelji morajo upoštevati pozive otrok in mladih k množični okrepitvi ukrepov za omejevanje emisij in zagotavljanje ustreznega podnebnega financiranja. Ni dovolj, če otrokom in mladim le prisluhnemo. Otroci in mladi namreč potrebujejo in si zaslužijo, da oblikovalci politik njih in njihove pozive k ukrepanju jemljejo resno in se po njih tudi ravnajo.”

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.