Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Odločitev talibanov, da afganistanskim ženskam prepovejo delo pri Združenih narodih, bo otroke stala življenja

Odločitev talibanov, da afganistanskim ženskam prepovejo delo pri Združenih narodih, bo otroke stala življenja

Izjava

Izjava Catherine Russell, izvršne direktorice UNICEF-a

V Afganistanu se odvija ena najhujših humanitarnih kriz na svetu. Več kot 28 milijonov ljudi, med njimi več kot 15 milijonov otrok, letos potrebuje humanitarno pomoč in zaščito – to je neverjetnih 4 milijone več kot lani. Prebivalcem grozijo stradanje in bolezni. Gospodarstvo je v razsulu.

Kljub tem uničujočim razmeram so de facto oblasti sprejele odločitev, ki je nezaslišana in osupljiva, da afganistanskim ženskam prepovejo delo pri Združenih narodih v Afganistanu, vključno z delom za UNICEF. Po odločitvi, ki afganistanskim ženskam prepoveduje delo za nevladne organizacije, je ta odločitev še ena žalitev za temeljne pravice žensk in dodatno spodkopava dostavo humanitarne pomoči po vsej državi.

Afganistanske ženske so življenjska sila UNICEF-ovega humanitarnega odziva. So visoko strokovno usposobljene in imajo edinstven položaj, da dosežejo najbolj ranljive Afganistance, vključno z otroki in ženskami, z bolnimi in s starimi ter s tistimi, ki živijo s posebnimi potrebami. Imajo dostop do populacij, ki jih njihovi moški kolegi ne morejo doseči. So strokovnjakinje za prehrano, socialne in zdravstvene delavke, učiteljice, izvajajo kampanje cepljenja, so medicinske sestre, zdravnice in še veliko več.

Z eno največjih akcij na terenu si UNICEF letos z osnovnimi storitvami prizadeva doseči 19 milijonov Afganistancev. Organizacija zagotavlja zdravljenje za hudo podhranjene otroke, skrbi, da imajo družine topla oblačila in skupnosti čisto pitno vodo ter dobavlja življenjsko pomembna cepiva in druge zaloge za zdravstvene centre.

Ženske delavke so ključnega pomena za uspeh UNICEF-ovega dela. Brez njih se bo humanitarna katastrofa, ki se odvija znotraj Afganistana, še zaostrila in umrlo bo še več otrok.

UNICEF se pridružuje generalnemu sekretarju Združenih narodov, ki je ostro obsodil odločitev de facto oblasti, da afganistanskim ženskam prepovejo delo pri Združenih narodih v Afganistanu.

UNICEF močno poziva de facto oblasti, da prekličejo odločitev in razveljavijo vse ukrepe, ki omejujejo pravice žensk in deklet do dela, izobraževanja in svobode gibanja.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.