Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.

UNICEFLetno poročilo 2022

Letno poročilo 2022

UNICEF – za vsakega otroka

UNICEF je največja svetovna organizacija za pomoč otrokom, ki reši največ otroških življenj. S hrano, čisto pitno vodo, zdravstveno oskrbo, izobrazbo in zaščito vsako leto izboljšuje življenja najbolj ranljivih otrok. V 190 državah deluje za vsakega otroka, vse povsod – tudi v najnevarnejših in najtežje dostopnih predelih, dan za dnem, da ustvarja boljši svet za vsakogar. V UNICEF-u Slovenija s podporo darovalcev pomembno prispevamo k uresničevanju poslanstva za otroke – doma in po svetu.

Naš cilj je ustvariti boljši svet za vsakega otroka

Svet, v katerem bodo otrokove pravice uresničene vsem otrokom,še posebej najbolj ranljivim.

Svet, v katerem bodo otrokove pravice uresničene vsem otrokom, še posebej najbolj ranljivim.

Zato želimo svet, v katerem:

Skupaj z vami to lahko dosežemo.

Naša zaobljuba

Smo zaupanja vredna in učinkovita organizacija,ki dosega pomembne rezultate za vse otroke.

Smo zaupanja vredna in učinkovita organizacija, ki dosega pomembne rezultate za vse otroke.

In nikoli ne odnehamo.

LP_Naslovka2022_web
UNICEF Slovenija
Letno poročilo 2022
Letno poročilo za leto 2022 je na voljo tudi v obliki dokumenta PDF.

Dosežki za otroke v številkah

Z neprecenljivo podporo darovalcev in podpornikov gradimo svet, prijaznejši do otrok.

Darovalci v Sloveniji ste od leta 1994 za UNICEF-ove programe pomoči otrokom po svetu prispevali že več kot 36.400.000 €.

V 120 krajih po Sloveniji je pomoč otrokom v stiski na voljo v več kot 1.064 UNICEF-ovih varnih točkah.

15 Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest v Sloveniji stremi k razvoju mesta po meri otrok – prijazno in varno, z urejenimi otroškimi igrišči in zelenicami, z izboljšano varnostjo za otroke v prometu in možnostjo za participacijo najmlajših občanov.

S projektom Dojenju prijazna mesta si želimo povečati pogostnost dojenja pri vseh starostnih skupinah otrok na celotnem področju mesta. Slovenj Gradec in Mislinja sta postali prvi Dojenju prijazni mesti v Sloveniji, s projektom pa nadaljujemo tudi v letu 2023.

S podporo UNICEF-ovega nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja v Sloveniji deluje že 12 Novorojencem prijaznih porodnišnic in 5 Dojenju prijaznih zdravstvenih ustanov.

Z izobraževanjem o otrokovih pravicah smo dosegli preko 20.000 otrok v več kot polovici osnovnih šol in vrtcev po Sloveniji.

V letu 2022 je nov dom našlo 1.465 UNICEF-ovih punčk iz cunj, ki rešujejo otroška življenja.

24 UNICEF-ovih junior ambasadorjev in 4 ambasadorji mladih z veseljem predstavljajo glas otrok in njihovih pravic v šoli, v lokalnih skupnostih in na nacionalni ravni.

Več kot 4.000 prostovoljcev skupaj z nami deluje v korist otrok.

Brez vas, dragi podporniki, nam ne bi uspelo.
Hvala v imenu otrok!

Zbiranje sredstev

UNICEF, Sklad Združenih narodov za otroke, se na globalni ravni financira izključno iz prostovoljnih prispevkov posameznikov, podjetij, nevladnih organizacij in vlad. UNICEF Slovenija pa se financira izključno iz prostovoljnih prispevkov posameznikov, podjetij in razpisov, pri čemer 83 % zbranih sredstev prispevajo posamezniki. Sodelujemo z vsemi, ki si želite pomagati otrokom.

2.116.916 €

UNICEF Slovenija je v letu 2022 z vašo pomočjo za UNICEF-ove programe za otroke namenil 2.116.916 €.

10.080Starši otrok sveta

V program mesečnega darovanja, s katerim pridobimo največ sredstev,
je vključenih že 10.080 Staršev otrok sveta. Mesečne donacije omogočajo, da je pomoč v državah v razvoju konstantna in dolgoročno razvojna. Hkrati zagotavljajo takojšnjo pomoč v primeru naravnih nesreč ali oboroženih spopadov.

31.666Direktna pošta

Prek direktne pošte je v letu 2022 za UNICEF-ove programe pomoči otrokom darovalo 31.666 posameznikov, podjetij in organizacij. 88 % vseh donacij s tega naslova so prispevali posamezniki, 12 % pa podjetja in organizacije.

23.400 €Diners club UNICEF

S pomočjo imetnikov dobrodelne plačilne kartice Diners Club UNICEF je Erste Card v 2022 prispeval več kot 23.400 €.

Korporativni partnerji

Partnerji podpirajo naše poslanstvo pomoči otrokom, bodisi v obliki donacij, sponzorskih sredstev, skupnih akcij zbiranja sredstev ali skupnih kampanj za osveščanje o otrokovih pravicah ali o specifični problematiki.

V letu 2022 so pomoč za najranljivejše otroke sveta pomagali zagotavljati: Društvo Addiko d.o.o., ELRAD Electronics, Erste Card, ETI d.o.o., Luna TBWA, MMS d.o.o., Montecristo SL d.o.o., Pošta Slovenije in Prva osebna zavarovalnica d.d.

Zagovorništvo otrokovih pravic in izobraževanje za razvoj pa so podprli A1, NIL part of conscia, Sparkasse, Styria media, Weiler Family Foundation in Zavarovalnica Triglav.

LP_Naslovka2022_web
UNICEF Slovenija
Letno poročilo 2022
Letno poročilo za leto 2022 je na voljo tudi v obliki dokumenta PDF.
UNICEF/UN0439618/Dejongh

Naravne nesreče, zdravstvene katastrofe in konflikti so mnoge otroke po svetu oropali za zdrav razvoj, brezskrbno otroštvo in celo preživetje. Globoko so zaznamovali vsakega izmed njih.

Srčna pomoč darovalcev iz Slovenije je v letu 2022 reševala otroke in njihove družine v Ukrajini, Jemnu, na Afriškem rogu in v drugih kotičkih sveta, kjer je najbolj potrebna.

Odmevne akcije za otroke

UNICEF/UN0597364/Filippov

Nujna pomočza otroke iz Ukrajine

UNICEF Slovenija že vse od začetka vojne zbira sredstva za pomoč otrokom in družinam iz Ukrajine. UNICEF-ove ekipe so bile aktivne na terenu že pred začetkom vojne in v državi ostajajo ves ta čas, kar nam pomaga tudi pri detekciji potreb in odzivu nanje ter pomeni učinkovitejšo pomoč.

V sodelovanju s Slovenskim mladinskim orkestrom smo organizirali tudi dva koncerta Music for the future, na katerih so nastopili glasbeniki – otroci in mladi iz Ukrajine (ki so tu med vojno našli zavetje) in Slovenije, ob podpori glasbenih kolegov.

UNICEF/UN0399458/Bukhari

Pobarvajte prstke otrok- zagotovite cepljenje

Nalezljive bolezni so velik problem, saj lahko otroka zaznamujejo za vedno, pogosto pa so tudi smrtonosne. A zanje obstaja drobna rešitev: cepljenje. Z vašo pomočjo smo z donacijami prek direktne pošte več kot 5.000 otrokom omogočili cepljenje ter jim podarili zdrav začetek življenja.

UNICEF/UN0591417/Taxta

Lahko dobimkozarec vode?

Otroci na Afriškem rogu živijo v velikem pomanjkanju pitne vode, saj se regija sooča že s peto zaporedno neuspešno deževno sezono in slabimi obeti za šesto. Donacije darovalcev iz Slovenije so lahko zagotovile tablete za prečiščevanje vode za 5.607 ljudi za 4-8 mesecev.

UNICEF/Tomaž Bergoč

Za vsakegaotroka upanje

S pomočjo darovalcev iz Slovenije smo z akcijami direktne pošte v letu 2022 med drugim rešili 3.562 podhranjenih otrok, 12.694 smo jih opremili s šolskimi potrebščinami in 3.771 s toplimi odejami ter zagotovili 14.238 paketov prve pomoči za otroke in družine.

UNICEF-ove PUNČKE IZ CUNJ

V letu 2022 je nov dom našlo 1.465 UNICEF-ovih punčk iz cunj, ki zagotavljajo cepljenje otrok v državah v razvoju.

UNICEF-ove punčke iz cunj na pravljičnem Ljubljanskem gradu

V prazničnem decembrskem vzdušju so na Ljubljanskem gradu ponovno gostovale punčke in fantki iz cunj, grajske gospodične in gospodiči, Pike Nogavičke, vile in drugi pravljični junaki.

Srce projekta so prostovoljci iz vse Slovenije in vseh generacij, ki že vrsto let srčno in predano ustvarjajo punčke in fantke iz cunj. Najstarejša prostovoljka je leta 2022 praznovala 101. rojstni dan, v projekt pa se vključujejo tudi otroci v vrtcih in šolah, priznani modni oblikovalci in mnogi znani obrazi.

Z UNICEF-ovimi punčkami iz cunj vračajo upanje sebi in otrokom po svetu

Obsojenke in pripornice iz Zavoda za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Ig so v okviru delovne terapije, namenjene rehabilitaciji in resocializaciji zaprtih oseb, z veliko vneme, domišljije in srčnosti ustvarile 32 UNICEFovih punčk iz cunj.

Izjemno uspešne razstave punčk iz cunj smo organizirali na 61 enotah Pošte Slovenije.

Na punckeizcunj.si lahko posvojite svojo unikatno ročno izdelano punčko ali fantka iz cunj in osrečite trojno: izdelovalko, obdarovanca (lahko tudi sebe) in otroka, ki mu rešite življenje.

Z vsem tem pomembno prispevamo k temu, da UNICEF po svetu letno cepi skoraj polovico otrok, mlajših od 5 let.

Kako se počutiš?

Projekt, ki osvetljuje problematiko duševnega zdravja otrok v Sloveniji in po svetu.

Destigmatizacija duševnega zdravja

Normaliziramo pogovor o duševnem zdravju.

Dvig psihološke prožnosti otrok v šolah

Krepimo pedagoško osebje za prepoznavo in regulacijo čustvenih stanj otrok v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Opozarjanje nasistemske vrzeli

Opozarjamo na predolge čakalne vrste, premalo strokovnega kadra, regionalno neenakost dostopa do storitev in odsotnost celostnega pristopa k obravnavi (povezovanje preventivnih in kurativnih storitev).

Normalno je tudi, če se ne počutimo ok. Različne stiske in stresne položaje doživljamo vsi. Pomembno je, da stiske prepoznamo in nanje ustrezno odreagiramo čim prej. Pri tem nam lahko pomaga preprosto vprašanje: »Kako se počutiš?«.

LP_Naslovka2022_web
UNICEF Slovenija
Letno poročilo 2022
Letno poročilo za leto 2022 je na voljo tudi v obliki dokumenta PDF.
Preberi več

o UNICEF-u

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.