Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Kljub napredku najstnice nosijo glavno breme epidemije HIV

Kljub napredku najstnice nosijo glavno breme epidemije HIV

©UNICEF/UN0763924/Vera
© UNICEF/UN0763924/Vera

Številni otroci in mladostniki se soočajo z nedostopnostjo testiranj in zdravil.

Skoraj 98.000 deklic, starih od 10 do 19 let, je bilo leta 2022 na novo okuženih z virusom HIV. To je 1.900 novih okužb vsak teden, opozarja UNICEF v poročilu ob svetovnem dnevu boja proti aidsu.

Skupno število okužb med dekleti, starimi od 10 do 19 let, se je od leta 2010 skoraj prepolovilo, s 190.000 na 98.000. Kljub temu pa so imele deklice lani še vedno več kot dvakrat večje tveganje za okužbo z virusom HIV v primerjavi z dečki.

Leta 2022 je bilo po vsem svetu 270.000 novih okužb z virusom HIV med otroki in mladostniki, starimi od 0 do 19 let, s čimer se je skupno število otrok in mladih, okuženih z virusom HIV, povzpelo na 2,6 milijona.

»Nesprejemljivo je, da najstnice, ki bi morale načrtovati svojo prihodnost, še naprej nosijo največje breme okužb z virusom HIV,« je povedala Anurita Bains, pomočnica direktorja UNICEF-a za HIV/AIDS. »Mi vsi – Združeni narodi, skupnosti, vlade in organizacije – moramo izkoreniniti ovire, zaradi katerih HIV ogroža zdravje in dobrobit najstnic. To vključuje zagotavljanje programov za spolno in reproduktivno zdravje ter spoštovanje pravic najstnic in mladih žensk.«

Deklice še naprej nosijo glavno breme epidemije virusa HIV. Razlogi za to so med drugim neenakost med spoloma (zaradi česar je deklicam pogosto odvzeta pravica do odločanja o varni spolnosti), revščina (predvsem v skupnostih, ki so oddaljene od zdravstvenih centrov) ter pomanjkanja dostopa do programov za preprečevanje okužb z virusom HIV in programov za spolno in reproduktivno zdravje.

V podsaharski Afriki je razširjenost virusa HIV med najstnicami in mladimi ženskami, starimi od 10 do 24 let, več kot trikrat večja kot med njihovimi moškimi vrstniki.

Najnovejši podatki kažejo, da regija Vzhodne in Južne Afrika še naprej nosi ogromno breme okužbe z virusom HIV med starostno skupino 0-19 let. Sledijo ji Zahodna in Srednja Afrika, Vzhodna Azija in Pacifik, Latinska Amerika in Karibi ter Južna Azija.

Poročilo kaže tudi, da se otroci in mladi v primerjavi z odraslimi soočajo z veliko neenakostjo pri dostopu do zdravljenja. Po vsem svetu skoraj milijon ljudi, starih od 0 do 19 let, ki živijo z virusom HIV, ne prejema zdravljenja, več kot polovica te skupine – približno 60 odstotkov – pa živi v Vzhodni in Južni Afriki.

Zapleteni diagnostični postopki za otroke, posebne zahteve glede testiranja za dojenčke, ki niso vedno na voljo v državah s srednjimi in nižjimi dohodki, in pomanjkanje starosti primernih protiretrovirusnih zdravil za mlajše starostne skupine so med razlogi, da protiretrovirusno zdravljenje prejema le 57 odstotkov otrok, starih do 14 let, v primerjavi s 77 odstotki ljudi, starih 15 let in več.

Napredek pri izkoreninjenju aidsa je še vedno prepočasen. Leta 2022 je zaradi vzrokov, povezanih z aidsom, umrlo 99.000 otrok in mladostnikov, starih od 0 do 19 let, kar predstavlja 15 odstotkov vseh smrti, povezanih z aidsom, čeprav ta starostna skupina predstavlja le 7 odstotkov ljudi, ki živijo s HIV.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.