Nujna pomočNeurje v Libiji

Krizne razmere v Libiji
Močno neurje v Libiji je povzročilo opustošenje nepredstavljivih razsežnosti

Številni otroci in družine v vzhodni Libiji so zaradi posledic močnega neurja Daniel čez noč izgubili vse in nujno potrebujejo pomoč. Po podatkih, ki jih je mogoče preveriti, je mrtvih že več kot 5.000 ljudi, okoli 10.000 naj bi jih pogrešali. Žal je Libija le ena od več kot 300 kriznih žarišč, v katerih pomaga UNICEF. Otroci v Libiji in po svetu nas potrebujejo.

Otroci so zopet žrtve podnebnih sprememb!
Pomagajte otrokom po svetu z nujno pomočjo
UNI435002
UNICEF/UNI435002/AFP

V bližini najbolj prizadetih območij v Libiji sta popustila dva jezova, kar je povzročilo uničujoče poplave. Prizadeta je večina regije, kjer živi okoli 664.000 ljudi, med njimi okoli 283.000 otrok. O veliki škodi poročajo iz večine mest, predvsem iz Derne, kjer tri glavne bolnišnice ne obratujejo več, štirje domovi primarnega zdravstvenega varstva so poplavljeni, prizadeti so tudi dve skladišči zdravstvenih pripomočkov in šest šol.

Čeprav natančno število ubitih in ranjenih otrok še ni znano, vemo, da otroci predstavljajo skoraj tretjino prizadetih, zato je zelo verjetno, da je bilo zaradi neurja ubitih in ranjenih na stotine otrok. Ni znano tudi natančno število otrok, katerih domovi so uničeni ali poškodovani, a po ocenah je med razseljenimi ogromno družin z otroki. Humanitarna katastrofa, kot je ta, predstavlja tudi veliko nevarnost, da se otroci ločijo od družin ali izgubijo starše. 

Neurje Daniel, ki je že povzročilo poplave v Grčiji in okoliških državah, je podobno orkanu, kar je za Sredozemlje nekaj redkega. Ta vremenski pojav je tako jasna posledica globalnega segrevanja, konkretno segrevanja Sredozemskega morja, ki zaradi povečane nakopičene energije ustvarja bolj ekstremne in uničujoče vremenske pojave, kot so bile nedavne poplave v Sloveniji. V naravnih nesrečah pa so vedno najbolj ranljivi in prizadeti ravno otroci, ki niso krivci za te pojave. 

UNI435064
UNICEF/UNI435064/Hareb

Kako pomagamo v Libiji?

Oblasti vodijo operacijo iskanja in reševanja, na terenu pa je tudi UNICEF. Preko partnerske organizacije Libijski Rdeči polmesec (LRC) smo zbrali in pripravili humanitarno pomoč za odpremo na najbolj prizadeta območja na vzhodu države. Paketi vsebujejo 1.100 higienskih kompletov, ključne zdravstvene pripomočke za 10.000 ljudi ter komplete osnovnih oblačil za 500 otrok. 

Otroci in družine potrebujejo varna zatočišča, čisto pitno vodo, medicinske potrebščine ter storitve iskanja in združevanja družin. Ključnega pomena bo tudi psihosocialna podpora. UNICEF tako še naprej pozorno spremlja razmere na terenu in nudi pomoč v sodelovanju z libijskimi oblastmi.

Kako vaša donacija pomaga v kriznih žariščih po svetu?

Vaša donacija bo pomagala otrokom v stiski, najsi bo to v Libiji ali kjerkoli drugje na svetu, kjer so otroci prizadeti zaradi naravnih nesreč, konfliktov, podnebnih sprememb ali socialnoekonomske situacije. Vsak otrok je v prvi vrsti otrok, nedolžen pri ustvarjanju gorja, v katerem se znajde.

34,90 € lahko zagotovi dve ponjavi za zaščito pred vremenskimi razmerami
56 € lahko zagotovi 700 paketkov rehidracijske soli za zdravljenje kolere
126,66 € lahko zagotovi tri komplete prve pomoči
1531,93 € lahko zagotovi velik zaščitni šotor za otroke
Otroci so zopet žrtve podnebnih sprememb!
Pomagajte otrokom po svetu z nujno pomočjo