Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Deklic v Afganistanu enostavno ne smemo zapostaviti in pozabiti nanje

Deklic v Afganistanu enostavno ne smemo zapostaviti in pozabiti nanje

Dve deklici, ena drugo drži v naročju
UNICEF/UN0498790/UNICEF Afghanistan

V zadnjih letih smo bili priča spodbudnemu napredku na področju možnosti izobraževanja deklet v Afganistanu.

Število šol v državi se je od leta 2002 potrojilo. V zadnjem desetletju se je pismenost mladih s 47 % povečala na 65 %. V zadnjih 20 letih se je število učencev povečalo za desetkrat in danes šteje skoraj 10 milijonov otrok. Med njimi je tudi štiri milijone deklic. To so pomembni napredki, ki jih moramo zaščititi.

Kljub tem izboljšavam pa je bilo tudi pred nedavnimi dogodki jasno, da se moramo za otroke v Afganistanu še bolj potruditi.  4,2 milijona otrok ni vpisanih v šole. Med njimi je 2,6 milijonov deklic. Šole pa so bile tudi za otroke, ki so vanje sicer vpisani, v zadnjih desetih mesecih v celoti ali delno zaprte zaradi pandemije. Vsakič, ko se šole zaprejo, obstaja možnost, da se najbolj ranljivi otroci vanje morda ne bodo nikoli vrnili.

UNICEF jasno opominja, da dostop do kakovostne izobrazbe ni le pravica vsake deklice in dečka. Je tudi investicija. Tako se namreč razširijo priložnosti za vsakega otroka, za njihove družine in za njihove skupnosti. Otroci in mladostniki v Afganistanu si ne morejo privoščiti nazadovanja in tudi ne nadaljnjih zamud. 

Ključnega pomena je, da imajo deklice in dečki v Afganistanu enako priložnost za učenje in za razvoj veščin, ki jih potrebujejo za napredovanje. Izjemno nas skrbi, da deklicam morda ne bodo dovolili nazaj v šolo. Deklic enostavno ne smemo zapostaviti in pozabiti nanje. Bistveno je, da lahko vse deklice, tudi starejše, brez nadaljnjega odlašanja nadaljujejo z izobraževanjem. Za to pa morajo tudi učiteljice ponovno nadaljevati s poučevanjem.

Skupaj moramo vztrajati, da se lahko deklice in učiteljice vrnejo v šole. Skupaj moramo deklicam in učiteljicam pomagati in jih spodbujati, da se vrnejo v šole, ter jih pri tem tudi aktivno zaščititi.    

V mednarodni skupnosti je treba tudi okrepiti vlaganje v izobraževanje. Vsak otrok mora osvojiti najmanj osnovno pismenost in znanje računanja. Učiteljem je treba izplačati plače.  Deklice in dečki potrebujejo kvalificirane učiteljice in učitelje, ki redno prejemajo plače in ki se jih podpira pri poučevanju. 

UNICEF si že 70 let prizadeva pomagati afganistanskim otrokom. S svojimi prizadevanji bomo nadaljevali še naprej.

Vendar pri tem potrebujemo vašo pomoč. Prav zdaj moramo nujno stopiti skupaj za otroke v Afganistanu, tako za dečke, kot za deklice, in se postaviti za vse tiste, ki jih navdihujejo in vodijo. Prosimo vas, da se nam pridružite. Zaščitite in podprite te otroke. Hvala vam.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0539006/Dejongh
Za vsakega otroka izobrazba
Najranljivejšim otrokom zagotovite izobrazbo
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.