8 dragocenih tednov, ki so Amiri rešili življenje

8 dragocenih tednov, ki so Amiri rešili življenje

Nasmejana deklica v maminem naročju, ko ji merijo obseg roke
UNICEF/UN0345140/Wilson

9-mesečna Amira iz Sudana je ob neprecenljivi pomoči UNICEF-ovih darovalcev v 8 tednih okrevala od hude akutne podhranjenosti. Danes je zdrava in vesela deklica.

Mama Einas je vedela, da je z zdravjem njene drobcene hčerke Amire nekaj hudo narobe. Deklica je imela suhljate roke, njena glava se je zdela prevelika za njeno telo, koža pa je ob uščipu postala nagubana – kar so vse običajni znaki podhranjenosti. Prepoznala jih je UNICEF-ova zdravstvena delavka na terenu ter Amiro nemudoma napotila v zdravstveni center Aweil na severovzhodu države. Tako se je za malo deklico začela 8-tedenska dragocena pot okrevanja.

Mala Amira, ki je trpela za hudo podhranjenostjo
UNICEF/UN0345095/Wilson
Mala Amira – njeno ime pomeni princeska – je bila hudo podhranjena.

1. teden

Obseg Amirine roke meri komaj 9,9 centimetra, tehtnica pa pokaže, da deklica tehta le 4,9 kilograma. Njeni zdravi vrstniki pri tej starosti tehtajo že med 7 in 10 kilogrami. »Amira samo sedi, utrujena je, nič noče jesti in piti. Vsi smo zelo zaskrbljeni,« pove njena mama.

2. teden

Mala Amira vsak dan prejme zalogo visokokalorične terapevtske hrane, ki je narejena na osnovi arašidove paste, z dodanimi vitamini in minerali. Njeno zdravljenje poteka doma, ob čemer z mamo enkrat tedensko obiščeta center, kjer opravijo ponovni pregled – tako zdravstveni delavci spremljajo Amirino napredovanje.

Deklica uživa terapevtsko hrano, ki ji bo pomagala okrevati od hude podhranjenosti.
UNICEF/UN0345068/Wilson
Amira dnevno poje tri zavojčke terapevtske hrane, ki ji pomagajo, da okreva in se iz dneva v dan počuti bolje.

5. teden

Že po petih tednih Amira kaže velik napredek. Pridobila je na teži, poleg terapevtske hrane pa je začela jesti tudi druge jedi. Malčica ima več energije, več se smeji in veselo čeblja z družino.

6. teden

Amira zdaj že veselo klepeta, ima veliko energije in se počuti mnogo bolje. Obe z mamo sta presrečni.

Nasmejana deklica v maminem naročju
UNICEF/UN0345130/Wilson
Nasmejana Amira v maminem naročju

8. teden

Amira sedaj tehta 6,5 kilogramov, obseg njene roke pa meri 12,5 centimetra. To je velik napredek za njeno zdravje. »Doma pogosto »pomaga« pri kuhanju in se rada igra z domačim psom,« pove njena mama.

»Tako sem srečna, da ste UNICEF-ovi darovalci pomagali moji deklici. Hvala, ker vam ni vseeno, tako zelo sem vam hvaležna,« se še zahvali Amirina mama Einas.

Deklici med igro.
UNICEF/UNI206915/Wilson
Zadnjih 8 tednov je mali Amiri povrnilo energijo in razigranost, ki ju deli še z ostalimi.

Ste vedeli, da UNICEF ob podpori darovalcev zagotovi kar 80 % vse terapevtske hrane na svetu? Ob tem za otroke, kot je Amira, omogočamo preglede za ugotavljanje podhranjenosti in terapevtsko zdravljenje prek mobilnih zdravstvenih ambulant in stabilizacijskih centrov.  Matere ozaveščamo o pomenu dojenja in ustreznem prehranjevanju otrok ter hkrati skrbimo, da imajo tudi one ustrezno prehrano.

Pridružite se nam v prizadevanju za svet, v katerem noben otrok ne bo lačen.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Otrok, ki je terapevtsko hrano, pripravljeno za takojšnje uživanje
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Preberi več

Zgodbe otrok

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.