Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vse večje potrebe po pomoči za otroke: UNICEF dostavil največ humanitarnih zalog do sedaj

Vse večje potrebe po pomoči za otroke: UNICEF dostavil največ humanitarnih zalog do sedaj

UNICEF-ove humanitarne zaloge, namenjene pomoči prebivalcem po poplavah.
© UNICEF/UN0699724/Butt

Leta 2022 je UNICEF dobavil blago in storitve v vrednosti 7,383 milijarde ameriških dolarjev za pomoč otrokom, ki živijo na območjih konfliktov, vojn in naravnih nesreč ter v državah z visokimi stopnjami prehranske negotovosti

Zaradi naraščajočih potreb po pomoči za otroke, je UNICEF lani že šesto leto zapored zabeležil rekordno visoko količino dobave humanitarnih zalog. Te so vključevale 3,4 milijarde odmerkov cepiv, 2,1 milijarde tablet za prečiščevanje vode, 38,1 milijona mrež za zaščito proti komarjem, 162.000 kompletov za izobraževanje ter terapevtsko hrano za zdravljenje okoli 5,1 milijona otrok, ki trpijo zaradi hude akutne podhranjenosti.

Skupna vrednost UNICEF-ovih humanitarnih zalog in storitev je lani dosegla rekordnih 7,383 milijarde ameriških dolarjev. Gre za 93-odstotno povečanje v primerjavi z obdobji pred pandemijo; delno zaradi naraščajočih potreb otrok in družin, ki živijo na območjih humanitarnih kriz, vključno z Afganistanom, Pakistanom, Ukrajino, Jemnom, Afriškim rogom in Sahelom.

Novi rekord je posledica številnih globalnih kriz, zaradi katerih humanitarno pomoč potrebuje več otrok kot kadar koli po drugi svetovni vojni. “V sodelovanju z vladami, partnerji in donatorji je UNICEF sprejel nujne ukrepe za zagotavljanje osnovne pomoči najranljivejšim otrokom in njihovim družinam, hkrati pa želimo krepiti sisteme, od katerih so otroci odvisni, kot so zdravstveno varstvo, voda, sanitarije in izobraževanje,” je povedala Etleva Kadilli, direktorica UNICEF-ovih globalnih operacij oskrbe in logistike.

Po podatkih iz UNICEF-ovega letnega poročila o dobavi humanitarnih zalog, ki je bilo objavljeno danes, je organizacija dostavila več kot 244 tisoč ton zalog v 162 držav in teritorijev (kar je enako teži 1.200 letal Boeing 747), vključno z nujno pomočjo za 140 držav in teritorijev. Poleg tega je UNICEF dostavil 2,4 milijarde odmerkov cepiv za zaščito otrok proti otroškim nalezljivim boleznim (s čimer organizacija vsako leto doseže 45 odstotkov otrok na svetu, mlajših od 5 let) in 977,9 milijona odmerkov cepiv za zaščito proti Covidu-19.

Poročilo kaže tudi, da se je dobava prehranske pomoči med letoma 2021 in 2022 povečala za 90 odstotkov, kar je posledica naraščajoče globalne prehranske krize in povečanega povpraševanja po terapevtski hrani. Precejšen del te pomoči so prejele države na Afriškem rogu, kjer po petih zaporednih izostalih deževnih sezonah v zadnjih treh letih več kot 1,9 milijona otrok ogroža huda podhranjenost.

V lanskem letu je UNICEF sklenil tudi pogodbo za prvo dobavo cepiva proti malariji – enim od glavnih vzrokov smrti otrok, mlajših od 5 let – kar predstavlja velik napredek na področju zdravja otrok. Preboj sledi uspešnim pilotnim programom v Gani, Keniji in Malaviju ter priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za široko uporabo cepiva v državah z zmerno do visoko stopnjo prenosa malarije.

Ključnega pomena pri UNICEF-ovem odzivu v primeru kriz je njegova mreža globalnih distribucijskih centrov v Københavnu, Brindisiju, Dubaju, Guangdžovu in Panama Cityju, kjer skladiščijo humanitarne zaloge, pripravljene za čim hitrejšo dostavo na teren. Omenjena središča so strateško locirana po vsem svetu in so v lanskem letu pripravila in dostavila 409.000 kompletov pomoči za otroke in družine, vključno z zdravili, šolskimi pripomočki ter sanitarnimi in higienskimi pripomočki za zdravstveno pomoč, izobraževanje in zaščito otrok.

UNICEF je lani še nadgradil svoja partnerstva v transportnem in logističnem sektorju: v 27 držav je dostavil nujno pomoč z zračnim, pomorskim in cestnim transportom, ki so ga donirali partnerji.

Vojne, izbruhi nalezljivih bolezni, posledice podnebnih sprememb in prehranska kriza obračajo življenja otrok na glavo. UNICEF ostaja zavezan k zagotavljanju pomoči najranljivejšim otrokom, za njihovo preživetje in zdrav razvoj.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.