Vojna v Ukrajini se nadaljuje; zaradi višanja cen hrane milijonom otrok na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki grozi podhranjenost

Vojna v Ukrajini se nadaljuje; zaradi višanja cen hrane milijonom otrok na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki grozi podhranjenost

UNICEF/UN0276428/Almahbashi

Po šestih tednih vojne v Ukrajini se slabšajo že tako krhke razmere na področju prehrane otrok na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki.

Motnje v uvozu, ki so posledica vojne v Ukrajini, povzročajo pomanjkanje hrane zaradi visokih cen osnovnih surovin, vključno s pšenico, jedilnimi olji in gorivom. Stopnjevanje razmer bi lahko močno prizadelo otroke, zlasti v Egiptu, Libanonu, Libiji, Sudanu, Siriji in Jemnu. Po nedavnih ocenah se na teh območjih že nahajajo žarišča, kjer ljudje stradajo, nekatere države v regiji pa so se že pred vojno v Ukrajini spopadale z višanjem cen hrane, gospodarsko krizo in konflikti.

»Regijo zaznamujejo povišanje cen hrane, ki mu do sedaj še nismo bili priča, nizka kupna moč, nepretrgani konflikti, politična nestabilnost in pandemija Covida-19,« je povedala Adele Khodr, UNICEF-ova regionalna direktorica za Bližnji vzhod in Severno Afriko.

Vplivi vojne v Ukrajini še povečujejo učinke dveh dolgih let pandemije na gospodarstvo, zaposlovanje in revščino v regiji, kjer več kot 90 odstotkov hrane uvozijo. Številne države se že spopadajo s podhranjenostjo med otroki, zlasti zaradi nepretrganih oboroženih spopadov in humanitarne krize.

  • Le 36 % majhnih otrok v regiji ima dostop do prehrane, ki jo potrebuje za zdravo rast in razvoj.
  • Regija se spopada z visoko stopnjo podhranjenosti in pomanjkanja mikrohranil. V povprečju skoraj 1 od 5 otrok zaostaja v rasti (je kronično podhranjen oz. prenizek za svojo starost), 7 % otrok pa je akutno podhranjenih (imajo prenizko telesno težo glede na višino).


Države v regiji, na katere je najbolj vplivala vojna v Ukrajini, se spopadajo z višjo stopnjo podhranjenosti.

  • V Jemnu 45 % otrok zaostaja v rasti, več kot 86 % jih je slabokrvnih.
  • V Sudanu je 13,6 % otrok akutno podhranjenih, 36,4 % jih zaostaja v rasti, skoraj polovica je slabokrvnih.
  • V Libanonu 94 % otrok nima dostopa do prehrane, ki jo potrebujejo za zdravo rast in razvoj. Več kot 40 % žensk in otrok, mlajših od 5 let, je slabokrvnih.
  • V Siriji ima le 1 od 4 majhnih otrok dostop do ustrezne prehrane. V lanskem letu se je v tej državi cena košarice dobrin skoraj podvojila.


»UNICEF v regiji še naprej zagotavlja prehransko pomoč v regiji. Pozivamo h krepitvi prizadevanj za preprečevanje, zgodnje odkrivanje in zdravljenje podhranjenosti. Od tega so odvisni milijoni otrok in žensk, zlasti v državah, ki so jih najbolj prizadele krize. To je ključnega pomena, če želimo preprečiti hudo prehransko krizo med otroki v regiji,« je povedala Adele Khodr.

UNICEF s partnerji zagotavlja in povečuje odziv v regiji na področju zgodnje detekcije in zdravljenja podhranjenosti otrok, mlajših od pet let. Hkrati s partnerji zagotavlja preventivo; hrano, vključno z dodatki mikrohranil, spremljanje rasti in razvoja otrok, svetovanje in podporo pri dojenju ter starosti primerno dopolnilno prehrano.

»Da dosežemo več otrok v stiski, smo pripravljeni na zagotavljanje prehranske pomoči in hkratne krepitve povezav in sodelovanja s kmetijstvom, socialno zaščito, izobraževanjem ter sektorjem za vodo in sanitarije,« je še povedala Adele Khodr.

Pomoč za otroke iz Ukrajine je mogoče nameniti prek spletne strani.

Pomoč za najranljivejše otroke po svetu, vključno za prehranske programe pomoči za podhranjene otroke, pa je mogoče nameniti prek programa Starši otrok sveta.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.