Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vodna infrastruktura v Libanonu na robu zloma

Vodna infrastruktura v Libanonu na robu zloma

Deček, ki nataka vodo.
UNICEF/UN0671359/Choufany

V Libanonu so sicer uspeli preprečiti popoln zlom vodne infrastrukture, vendar je sistem oskrbe z vodo še vedno v nevarnosti. Ogroženo je zdravje milijonov ljudi, zlasti otrok.

UNICEF v novem poročilu »Struggling to keep the taps on« o vodni infrastrukturi v Libanonu opozarja, da bo težko najti rešitev, saj zaradi pomanjkanja elektrike ni mogoče načrpati dovolj vode za potrebe prebivalcev. Dogaja se tudi, da se črpalke popolnoma ustavijo.  

V poročilu navajajo rezultate, dosežene v enem letu, odkar je UNICEF opozoril na dejstvo, da je vodni sistem v Libanonu na robu zloma. »Popoln zlom javnega omrežja za oskrbo z vodo smo zaenkrat sicer uspeli preprečiti, vendar krize še ni konec, saj omejen dostop do čiste in varne vode še vedno vpliva na milijone ljudi,« je dejal Edouard Beigbeder, predstavnik UNICEF-a v Libanonu. »Rešitev tega izziva je bistvenega pomena za zdravje otrok in družin v Libanonu.«

Višanje globalnih cen nafte je še poglobilo izrazito gospodarsko krizo, ki so jo povzročili učinek pandemije in posledice eksplozije v Bejrutu leta 2020, v kateri je bila močno poškodovana ključna infrastruktura.

Ponudniki iz javnega sektorja svojim strankam niso mogli zagotoviti dovolj vode, kar je bila večinoma posledica krize oskrbe z električno energijo ter dejstvo, da si zaradi rastoče inflacije niso mogli privoščiti delov, popravil in dizelskega goriva. Od začetka krize so se zaloge vode v štirih vodnih obratih bistveno zmanjšale, saj pogosto ni zagotovljena niti najmanjša sprejemljiva količina, tj. 35 litrov na prebivalca na dan.

Veliko gospodinjstev je odvisnih od dragih podjetij, ki prevažajo vodo, in zasebnih ponudnikov, ki ne nudijo nikakršne garancije glede kakovosti vode.

Povprečna cena 1.000 litrov vode, ki jo je mogoče priskrbeti s tovornjakom, je aprila 2022 znašala 145.000 libanonskih funtov (LBP)[1], kar pomeni skoraj 50-odstotno zvišanje v primerjavi s ceno aprila 2021 ter skoraj šestkratno zvišanje v primerjavi z letom 2019.

Poleg tega večina libanonskih gospodinjstev pije ustekleničeno vodo, deloma zaradi pomislekov glede kakovosti vode iz pipe. Aprila 2022 je bila cena ustekleničene vode od tri- do petkrat višja kot leto poprej. Petčlanska družina, ki skupaj popije 10 litrov vode na dan, bi za te potrebe morala torej nameniti približno 6,5 milijonov libanonskih funtov (261 ameriških dolarjev) letno, poleg stroška vode, ki jo uporabljajo za kuhanje in higienske potrebe.

Vodna kriza vpliva tudi na bolnišnice in druge zdravstvene centre ter šole.

Nezadostne zaloge varne pitne vode ogrožajo dojenčke in malčke, ki so še zlasti dovzetni za bolezni, povezane z onesnaženo vodo in neprimernimi sanitarijami, ki so eden od vodilnih razlogov za smrt otrok, mlajših od 5 let.

UNICEF poudarja, da je oskrba z vodo, ki jo zagotavljajo javni upravljavci, najboljša in cenovno najugodnejša rešitev. Zato je treba takoj izvesti ukrepe, s katerimi bi se razrešila kriza oskrbe z električno energijo, prav tako pa je nujno treba zagotoviti pomembne naložbe, s katerimi bodo javna omrežja za oskrbo z vodo lahko spet začela delovati.

Medtem ko si vlada prizadeva za razrešitev krize, mora nujno zagotoviti, da si lahko prav vse družine, tudi tiste najbolj ranljive, privoščijo vodo. »Dostop do vode ni le osnovna potreba, pač pa temeljna pravica. Dovolj cenovno dostopne in varne pitne vode bo namreč rešilo življenja in prispevalo k boljšemu zdravju otrok,« je dejal Beigbeder.

UNICEF je od začetka krize bistveno okrepil svojo podporo prebivalcem pri zagotavljanju čiste pitne vode v Libanonu, kar vključuje tudi zagotavljanje zalog in potrošnega materiala ter hiter odziv na potrebna popravila, da se tako zagotovi, da imajo prav vsi prebivalci dostop do varne vode.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč najranljivejšim otrokom sveta prek programa za vodo, sanitarije in higieno. Darovati je mogoče:

  • Prek spletne strani >>
  • Prek SMS-a s ključno besedo VODA5 na 1919 (darujete 5 €)
  • Prek nakazila na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41105, namen: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana.

[1] Tečaj, ki ga je 15. junija 2022 objavila libanonska centralna banka »Sayrafa«, kaže, da en ameriški dolar predstavlja 24.900 libanonskih funtov.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UN0583951
Ubranimo otroke pred lakoto
Pomagajte zagotoviti vodo in hrano
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.