Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
V Sudanu se neprenehoma vršijo hude kršitve otrokovih pravic

V Sudanu se neprenehoma vršijo hude kršitve otrokovih pravic

Skupina beguncev, večinoma ženske in otroci, na meji med Sudanom in Čadom.
© UNICEF/UN0834338/Le Du

Po najnovejših poročilih je bilo v zadnjih 100 dneh v Sudanu ubitih najmanj 435 otrok, 2025 pa jih je bilo ranjenih.

Medtem ko se v Sudanu že 100 dni odvija brutalni konflikt, je UNICEF prejel poročila o osupljivih 2500 resnih kršitvah otrokovih pravic – to je v povprečju vsaj ena na uro. Dejanske številke so verjetno še veliko večje in so grozljiv opomnik vsakodnevnega vpliva, ki ga ima kriza na najbolj ranljive v Sudanu. V državi skoraj 14 milijonov otrok potrebuje humanitarno pomoč.

»Obsega vpliva, ki ga je imel ta konflikt na otroke v Sudanu v zadnjih 100 dneh, si skoraj ni mogoče predstavljati,« je povedal Ted Chaiban, UNICEF-ov namestnik izvršnega direktorja za humanitarno pomoč in dobavo, ki se ta teden nahaja v Sudanu. »Starši in stari starši, ki so v preteklosti doživljali nasilje, lahko sedaj samo nemo spremljajo, kako podobne grozljive izkušnje doživljajo njihovi otroci in vnuki. Vsak dan so otroci med smrtnimi žrtvami, ranjenimi in ugrabljenimi. Njihove šole, bolnišnice in osnovna infrastruktura pa so poškodovane, uničene ali izropane. Izropane pa so tudi zaloge in pripomočki za reševanje življenj.«

V spopadih naj bi bilo v zadnjih 100 dneh ubitih najmanj 435 otrok, najmanj 2025 otrok pa je bilo ranjenih.

Poleg zaskrbljujočih poročil o domnevno ubitih in ranjenih otrocih je UNICEF prejel tudi poročila o stopnjevanju napadov na zdravstvene ustanove. Ocenjuje se, da je bilo kar 68 odstotkov bolnišnic na najbolj prizadetih območjih prisiljenih prekiniti izvajanje storitev, najmanj 17 bolnišnic naj bi bilo bombardiranih, poročajo pa tudi o napadih na reševalna vozila. Številne bolnišnice naj bi bile spremenjene v vojaške baze.

Po več kot treh mesecih konflikta je na milijone družin moralo zapustiti svoje domove. Že pred tem je bilo v Sudanu notranje razseljenih skoraj 3,8 milijona ljudi, od tega 1,9 milijona otrok. Sedaj je bilo z domov pregnanih še dodatnih 1,7 milijona otrok, ki iščejo varno zavetje v državi in izven nje, pri tem pa so izpostavljeni stradanju, boleznim, nasilju in ločitvi od svojih družin. Prav tako naraščajo poročila o ugrabitvah, rekrutaciji otrok v oborožene skupine ter etnično usmerjenem nasilju in nasilju na podlagi spola nad ženskami in dekleti. 4,2 milijona žensk in deklet je ogroženih zaradi nasilja na podlagi spola.

Zaradi omejitev gibanja, administrativnih ovir ali preprosto zaradi zavračanja pomoči, ostaja dostava humanitarnih zalog in pripomočkov velik izziv. Humanitarni delavci se soočajo z grožnjami na terenu. Zaradi vsega tega ter zaradi uničenja in plenjenja osnovnih humanitarnih zalog, je najmanj 690.000 otrok izpostavljenih hudi akutni podhranjenosti. 1,7 milijona otrok, mlajših od enega leta, pa bi lahko zamudilo rutinska cepljenja, kar povečuje tveganje za izbruhe bolezni, ki jih je sicer mogoče preprečiti.

»Neposredni in posredni vplivi konflikta na otroke in družine so uničujoči. Brez usklajenega ukrepanja, vključno z zavezanostjo vseh strani, vpletenih v konflikt, da prenehajo s spopadi in spoštujejo mednarodno pravo, se bodo hude kršitve otrokovih pravic le še nadaljevale,« je povedal Chaiban. »Brez zagotovljenega varnega in neoviranega dostopa za humanitarne delavce, brez zalog, ki rešujejo življenja, in brez nujno potrebnega dodatnega financiranja, pa bo prihodnost milijonov otrok še naprej visela na nitki.«

Kljub velikim izzivom je UNICEF v zadnjih 100 dneh s partnerji dosegel več kot 3 milijone otrok in žensk z zdravstvenimi pripomočki, 1,4 milijona ljudi s čisto pitno vodo in 1,7 milijona otrok s pregledi za podhranjenost – od tega jih je 82.000 prejelo nujno potrebno zdravljenje. Poleg tega organizacija zagotavlja psihosocialno svetovanje in zaščito, vključno z več kot 400 varnimi prostori po vsej državi, za skoraj 100.000 otrok in njihovih skrbnikov.

Do danes je UNICEF po državi dostavil več kot 5500 ton humanitarnih zalog. Spopadi se nadaljujejo, zato se bodo potrebe le še povečevale, številne ranljive skupnosti pa bodo najbrž ostale zunaj dosega humanitarne pomoči.

UNICEF za pomoč v Sudanu potrebuje 838 milijonov ameriških dolarjev, s čimer bo lahko dosegel 10 milijonov najbolj ranljivih otrok. Od tega bo 750 milijonov dolarjev potrebnih za vzdrževanje in povečanje obsega nujne pomoči na področju zdravstva, prehrane, vode, sanitarij, izobraževanja in zaščite za najbolj ranljive otroke. Do danes je organizacija prejela le 9 odstotkov potrebnih sredstev.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.