Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
V Siriji se pričenja obsežna kampanja cepljenja proti koleri

V Siriji se pričenja obsežna kampanja cepljenja proti koleri

Mama s hčerkama v naročju.
© UNICEF/UN0784068/Haddad

UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) sta v sodelovanju z zdravstvenimi organi, Sirsko skupino za imunizacijo (SIG) in Svetovno zvezo za cepiva in imunizacijo (GAVI) na območju potresov v Siriji začela s kampanjo cepljenja proti koleri.

V kampanji bo uporabljenih 1,7 milijona odmerkov cepiva proti koleri za zaščito otrok, ki so starejši od 1 leta, in odraslih, predvsem tistih, ki živijo na območjih, ki jih je potres najbolj prizadel in kjer obstaja največje tveganje za to bolezen.

V 10 dneh bo 1.400 ekip, ki jih sestavljajo zdravstveni delavci in prostovoljci iz lokalnih skupnosti, cepljenje izvajalo od vrat do vrat. Kampanja bo dosegla razseljene ljudi, ki bivajo v taboriščih, na trgih in v šolah.

“Skrbijo nas izbruhi bolezni, ki se prenašajo z onesnaženo vodo; po potresih je namreč tveganje za okužbe še večje, zlasti v prenatrpanih taboriščih in drugih centrih za razseljene,” je povedal dr. Richard Brennan, Regionalni direktor za nujne primere urada SZO za vzhodno Sredozemlje. “SZO in partnerji moramo ukrepati takoj zdaj, če želimo preprečiti nadaljnje širjenje bolezni in dodatne smrti. Ker se cepiva proti koleri dajejo peroralno, je ključnega pomena zagotoviti, da ciljne populacije dosežemo pred začetkom ramazana, saj se bo večina odraslih v tem obdobju postila.”

“Po letih spopadov in nedavnih katastrofalnih potresih se nevarnosti, ki jih za otroke predstavljajo nehigienske razmere in onesnažena voda, morda zdijo manj pomembne, vendar vemo, da so lahko posledice katastrofalne, če pride do izbruha bolezni, ki se prenašajo z onesnaženo vodo,” je povedala Maddalena Bertolotti namestnica regionalne direktorice UNICEF-a za Bližnji vzhod in Severno Afriko. “Ta kampanja cepljenja je bistvenega pomena, saj bo zagotovila prepotrebno zaščito otrok in njihovih družin ter pomagala pri zajezitvi širjenja bolezni, ki lahko ogrozi na milijone ljudi.”

Odkar je bil 10. septembra lani v Siriji razglašen izbruh kolere, so v provincah Idlib in Alep poročali o več kot 50.000 domnevnih primerih okužbe, od tega je bilo 18 odstotkov domnevnih primerov iz taborišč za notranje razseljene osebe. V 6. tednu letošnjega leta, ko je Sirijo prizadel potres, se je število prijavljenih primerov zmanjšalo za 63 odstotkov. Od takrat so ponovno vzpostavili nadzor in v 8. tednu je bilo prijavljenih 1.784 novih primerov. Po potresih je še vedno nujno krepiti nadzor in odziv na bolezni, ki bi se lahko razširile v epidemije.

UNICEF med drugim skrbi za nabavo cepiv, zagotavljanje hladne verige in upravljanje s cepivi za zagotavljanje njihove varnosti. Organizacija sodeluje tudi pri ozaveščanju o pomembnosti jemanja cepiva za zaščito pred kolero. SZO še naprej vodi operativni odziv na kolero z ustanovitvijo delovne skupine za odziv in usklajevanjem prek različnih stebrov, vključno z nadzorom in laboratoriji, obvladovanjem primerov, preprečevanjem in obvladovanjem okužb, dobavno verigo, obveščanjem o tveganjih in aktivnostmi s skupnostmi.

Uničujoči potresi, ki so 6. februarja prizadeli Turčijo in Sirijo, so v severozahodni Siriji terjali več kot 4.540 smrtnih žrtev, skoraj 9.000 jih je bilo ranjenih. Na severozahodu je bilo razseljenih okoli 90.000 ljudi, mnogi so našli zatočišče v prenatrpanih taboriščih in drugih centrih za razseljene. Katastrofa je ljudem onemogočila dostop do čiste pitne vode ter ustreznih sanitarij in higiene, zaradi česar so prebivalci izpostavljeni povečanemu tveganju za bolezni, ki se prenašajo z vodo, vključno s kolero.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Potres na sirsko-turški meji
Za vsakega otroka preživetje
Pomagajte rešiti otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.