Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
V Pakistanu je na območjih, ki so jih prizadele poplave, hudo podhranjen več kot 1 od 9 otrok

V Pakistanu je na območjih, ki so jih prizadele poplave, hudo podhranjen več kot 1 od 9 otrok

Deček, ki so mu ravno izmerili obseg srednjega dela nadlahti, da bi preverili znake podhranjenosti.
UNICEF/UN0705934/Noorani

Po uničujočih poplavah v Pakistanu zdaj zdravstvene ustanove na prizadetih območjih poročajo o zaskrbljujočem številu hudo podhranjenih otrok, opozarja UNICEF. Več kot 1 od 9 otrok, mlajših od pet let, ki so bili sprejeti v zdravstvene ustanove na območjih Sindha in Balochistana, je hudo akutno podhranjen.

Od več kot 22.000 otrok, ki so jih zdravstveni delavci od septembra letos pregledali v zdravstvenih ustanovah v regijah, ki so jih prizadele poplave, so pri več kot 2.630 odkrili hudo akutno podhranjenost. Gre za življenjsko ogrožajoče stanje, pri katerem so otroci presuhi za svojo višino, kar ima za posledico oslabljen imunski sistem.

Po ocenah iz časa pred poplavami bi lahko v samo dveh omenjenih regijah zaradi hude akutne podhranjenosti trpelo skoraj 1,6 milijona otrok, kar pomeni, da potrebujejo nujno zdravljenje. Pri podhranjenih nosečnicah pa obstaja verjetnost, da bodo rodile otroka s prenizko porodno težo.

»Alarm ne bi mogel biti glasnejši,« je povedal Abdullah Fadil, UNICEF-ov predstavnik v Pakistanu. »Soočamo se s prehransko krizo, ki ogroža življenja milijonov otrok. Brez takojšnjega ukrepanja se bližamo katastrofi za preživetje in razvoj otrok. Hvaležni smo za dosedanjo podporo svetovne skupnosti, vendar je za reševanje življenj otrok potrebno storiti veliko več.«

Že pred uničujočimi poplavami je polovica otrok, ki živijo na prizadetih območjih, zaostajala v razvoju – gre za nepopravljivo stanje, ki zavira rast, telesni in kognitivni razvoj otrok. Prav tako je bilo več kot 40 odstotkov mater na teh območjih slabokrvnih.

Več kot 25 milijonov otrok in žensk v Pakistanu, vključno z več kot 7 milijoni otrok in žensk na območjih, ki so jih prizadele poplave, potrebuje takojšen dostop do osnovnih prehranskih storitev.

UNICEF je na terenu in zagotavlja življenjsko pomembno prehransko pomoč, vključno s terapevtsko hrano za zdravljenje podhranjenosti. Skupaj z vlado v Pakistanu, Svetovnim programom za hrano in drugimi partnerji je organizacija ustanovila 271 centrov za preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje podhranjenosti. UNICEF si prizadeva tudi za razširitev prehranskih storitev s 73 mobilnimi zdravstvenimi ekipami na 84 okrožjih, ki so jih prizadele poplave, skupaj s storitvami za zagotavljanje zdravstvene oskrbe, vode, sanitarij, higiene in zaščite otrok. 

Pomanjkanje čiste pitne vode in ustrezne higiene poveča tveganje za podhranjenost, saj lahko voda, ki ni varna, povzroči drisko, ta pa preprečuje, da bi telo dobilo hranila, ki jih potrebuje za preživetje. Več kot 5 milijonov ljudi nima več varnih virov pitne vode in več kot 6 milijonov nima več dostopa do ustreznih sanitarij na domu. Posledično se je odstotek ljudi, ki so prisiljeni v iztrebljanje na prostem, povečal z ene petine pred poplavami na več kot tretjino prizadetega prebivalstva. Hkrati se med otroki in družinami hitro širijo bolezni, ki se prenašajo prek vode, močno naraščajo primeri driske, malarije, mrzlice denga, kožnih bolezni, okužb dihal in drugih bolezni. V pomoč prizadetemu prebivalstvu UNICEF vsak dan dostavi 2 milijona litrov čiste pitne vode, obnavlja vodovodne sisteme, razdeljuje higienske pripomočke in zagotavlja sanitarne in higienske storitve.

Skladno z naraščajočimi potrebami je UNICEF povečal oceno višine sredstev, ki jih potrebuje za pomoč, na 175,3 milijona ameriških dolarjev. Od tega bo 35 milijonov dolarjev zagotavljalo življenjsko pomembne prehranske storitve, 58 milijonov dolarjev pa osnovne storitve za vodo, sanitarije in higieno. Do danes je organizacija prejela le 13 odstotkov potrebnih sredstev za pomoč otrokom in družinam v Pakistanu.

UNICEF mednarodno skupnost poziva k podpori, s pomočjo katere bi lahko dosegli 7 milijonov otrok, mladostnic in žensk, ki potrebujejo prehranske storitve, več kot 5 milijonov ljudi, ki potrebujejo pitno vodo, in več kot 6 milijonov, ki potrebujejo ustrezne sanitarije. Prizadeva si tudi za vključitev prehranskih storitev v sklop vladnih zdravstvenih storitev in za dolgoročno povečanje deleža proračunskih sredstev za prehrano.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč najranljivejšim otrokom v državah v razvoju, tudi v Pakistanu. Pomagati je mogoče:

  • S SMS sporočilom s ključno besedo HRANA5 na 1919 (darujete 5 €)
  • Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41106, namen: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0488965/
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.