Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
UNICEF zagotovil, da bo cepivo proti malariji dostopno milijonom več otrok

UNICEF zagotovil, da bo cepivo proti malariji dostopno milijonom več otrok

Zdravstvena delavka med obiskom ene od družin v Bertoui na vzhodu Kameruna.
UNICEF/UN0668446/Dejongh

Malarija je eden od najpogostejših vzrokov za smrt otrok, mlajših od 5 let; prvo cepivo na svetu proti parazitu, ki povzroča malarijo, je velik preboj za zdravje otrok

UNICEF je z GSK sklenil pogodbo za prvo dobavo cepiva proti malariji, v vrednosti do 170 milijonov ameriških dolarjev. V naslednjih treh letih bodo zagotovili 18 milijonov odmerkov cepiva RTS,S/AS01 (RTS,S) proti malariji, kar bo vsako leto potencialno rešilo na tisoče življenj.

Leta 2020 je samo v Afriki zaradi malarije umrlo skoraj pol milijona otrok, to pomeni en otrok vsako minuto.

»To je jasno sporočilo razvijalcem cepiva proti malariji, da nadaljujejo s svojim delom. Ljudje potrebujejo in si želijo dostop do cepiva proti malariji,« je povedala Etleva Kadilli, direktorica UNICEF-ove nabavne službe. »Upamo, da je to šele začetek. Potrebne so stalne inovacije za razvoj novih cepiv in cepiv naslednje generacije, da bi povečali ponudbo in omogočili bolj zdrav trg cepiv. To je ogromen korak naprej v naših skupnih prizadevanjih za reševanje življenj otrok in zmanjšanje bremena, ki ga predstavlja malarija, kot del obširnejših programov za preprečevanje in obvladovanje bolezni.«

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), se območja z zmerno do visoko stopnjo prenosa malarije nahajajo v več kot 30 državah; tu bi lahko cepivo vsako leto zagotovilo dodatno zaščito pred malarijo za več kot 25 milijonov otrok.

Obstaja pet vrst plazmodijev, ki lahko povzročajo malarijo pri človeku. Cepivo proti malariji RTS,S je rezultat 35 let raziskav in razvoja in je prvo cepivo proti parazitski bolezni. Cepivo deluje proti najnevarnejšemu povzročitelju, parazitu Plasmodium falciparum, ki je razlog za večino smrtnih primerov okužb na globalni ravni, in je najbolj razširjen v Afriki.

Leta 2019 je bil v treh državah – Gani, Keniji in Malaviju – izveden pilotski projekt cepljenja proti malariji, kot del programa, ki ga usklajuje SZO. Izkušnje in dokazi, ki so bili pridobljeni v omenjenem pilotskem projektu, so bili oktobra 2021 podlaga za odobritev široke uporabe prvega cepiva proti malariji v državah z zmerno do visoko stopnjo prenosa malarije P. falciparum. Kmalu za tem, decembra 2021, je globalno zavezništvo za cepiva Gavi odločilo, da zagotovi sredstva za programe cepljenja proti malariji v upravičenih državah, kar je utrlo pot širši uvedbi cepiva.

»Zahvaljujoč UNICEF-ovemu delu na področju nabave, lahko naredimo še korak naprej v smeri, da cepivo, ki rešuje življenja, dobijo ljudje, ki ga najbolj potrebujejo. Upamo, da bo povečanje obsega proizvodnje vodilo tudi do bolj trajnostnih, nižjih cen,« je povedal dr. Seth Berkley, izvršni direktor globalnega zavezništva za cepiva Gavi.

»Vsak dan so na kocki življenja. SZO pozdravlja napredek pri zagotavljanju oskrbe in pravočasnega dostopa do cepiva, tako da lahko več držav čim prej začne uporabljati to dodatno orodje za preprečevanje malarije,« je povedala dr. Kate O’Brien, direktorica Oddelka za imunizacijo, cepiva in biološka zdravila pri SZO. »Glede na začetno omejeno ponudbo je ključnega pomena, da se da prednost otrokom, ki živijo na območjih, kjer je tveganje za bolezen največje, in s tem tudi potrebe.«

Pričakuje se, da bo povpraševanja po cepivu proti malariji v prizadetih državah veliko. Kot pri vsakem novem cepivu bo ponudba sprva omejena in se bo sčasoma povečevala, ko se bodo proizvodne zmogljivosti povečale na zahtevano raven. S povečevanjem proizvodnje bi se morali stroški na odmerek zmanjšati. Načrti za povečanje proizvodnje, vključno s prenosom tehnologije, že potekajo, tako da bo imel vsak ogroženi otrok v prihodnosti možnost cepljenja proti malariji.

»Potrebujemo pospešen dostop do tega in prihodnjih cepiv proti malariji. Potrebujemo naložbe v obvladovanje širjenja te bolezni in naložbe v storitve cepljenja. Prav tako pa potrebujemo naložbe v raziskave in razvoj,« je povedala dr. Ashley Birkett, globalna vodja cepiv proti malariji in bioloških zdravil pri PATH.

UNICEF podpira regionalno diverzifikacijo proizvodnje cepiv, za kar spodbuja GSK in druge proizvajalce k partnerstvom s podjetji v Afriki.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.