UNICEF se v Malaviju bori proti koleri

UNICEF se v Malaviju bori proti koleri

Deček si umiva roke
UNICEF Malawi/2022/Elephant Media

V Malaviju se borijo z izbruhom kolere. Od 13. junija letos je bilo potrjenih 638 primerov kolere, od tega 32 smrti (kar predstavlja izjemno visoko stopnjo smrtnosti). Med obolelimi so tako otroci, najmlajši so stari komaj 2 leti, kot starejši, najbolj prizadeta pa je starostna skupina od 5 do 14 let. Tveganje širjenja okužbe v južnem Malaviju je še povečala tropska nevihta Ana. Močni hudourniki so do tal porušili na tisoče domov ter povzročili poplave, ki so uničile vodne točke in stranišča ter odplaknile fekalije v vodotoke.

»Moj dom se je zrušil. Vsa moja obleke in knjige so bile uničene. Preživela sem le z majhnim vedrom za prinašanje vode,« je po tropski nevihti povedala 7-letna Aefi. Sprva je tekla v hišo sosedov, a jo je deroča voda prisilila, da je pobegnila navzgor v taborišče Kalima blizu svoje šole.

UNICEF v tem taborišču zagotavlja varno pitno vodo, da bi zmanjšal tveganje okužbe s kolero, ki je izbruhnila v sosednjem okrožju Nsanje. Tovornjak vsak dan pripelje vodo iz trgovskega centra Nchalo v prenaseljeno taborišče, kjer obstaja nevarnost izbruhov bolezni, ki se prenašajo z vodo, vključno s kolero.

Tovornjak za vodo z napisom UNICEF
UNICEF Malawi/2022/Elephant Media
Tovornjak, ki pripelje čisto pitno vodo in tako ščiti ljudi pred okužbo s kolero.

Tovornjak z vodo jih obišče dvakrat na dan. Ljudje tam so nekdaj do vode dostopali iz okoliške čistilne naprave, ki je bila namenjena zalivanju plantaže sladkornega trsa. Zaradi tega je marsikdo zbolel za kolero, bile so tudi smrtne žrtve. Čista pitna voda, ki jo zagotavljamo s pomočjo UNICEF-ovih darovalcev, pa je to tveganje odpravila.

»Okužena voda se lahko znajde v domovih razseljenih ljudi, če pitna voda ni na voljo. Zato se zahvaljujemo UNICEF-u in njegovim partnerjem, da so nam priskočili na pomoč. Kolera ubija hitro, vendar varna pitna voda rešuje življenja,« pravi Ishmael Banda, ki skrbi za čistočo in red na vodnih točkah v taborišču Kalima.

Ženske, ki črpajo vodo v vedra
UNICEF Malawi/2022/Elephant Media
Ženske črpajo vodo. Dostop do nje omogoča UNICEF.

UNICEF, vlada, partnerji in zdravstveni delavci v Malaviju s skupnimi močmi poskušamo zajeziti izbruh. S transportom vode s tovornjaki in z distribucijo sredstev za čiščenje vode od vrat do vrat, smo več 10 tisočim ljudem omogočili dostop do varne pitne vode, a to ni dovolj. UNICEF v podporo prizadevanjem vlade izvaja integriran in usklajen odziv na izbruh kolere – vključno z dejavnostmi na področjih zdravja, vode, sanitarij, higiene, prehrane ter ozaveščanja.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0591417/Taxta
Za vsakega otroka pitna voda
Pomagajte zagotoviti čisto pitno vodo
Preberi več

Zgodbe otrok

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.