Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
UNICEF globoko zaskrbljen zaradi prisilnega vračanja otrok migrantov na mejah Evrope

UNICEF globoko zaskrbljen zaradi prisilnega vračanja otrok migrantov na mejah Evrope

UNICEF logo
UNICEF

V letu 2021 so se otroci pogosto znašli v središču političnih nesoglasij in trenj glede upravljanja zunanjih meja EU. Zaradi takšnih dogodkov se je treba ponovno zavezati k zaščiti, varovanju in varstvu dobrobiti otrok.

Globoko sem zaskrbljena zaradi stiske, s katero se soočajo otroci migranti ter otroci, ki prosijo za azil, v Evropi in na evropskih mejah.

Poročila o otrocih, ki živijo v nečloveških razmerah in ki jih zavračajo ali pridržijo na vzhodnih mejah, so naravnost šokantna in neposredno kršijo Konvencijo o otrokovih pravicah. Otroci in njihove družine imajo pravico, da zaprosijo za azil in da se njihove potrebe po zaščiti ocenijo na podlagi vsakega posameznega primera.

UNICEF prepoznava suverenost držav članic, izzive, ki jih predstavljajo neregularne migracije, in potrebo po varnih ter mirnih postopkih upravljanja meja ob spoštovanju človekovih in otrokovih pravic. Pridružujemo se preostalim partnerskim agencijam Združenih narodov (UNHCR, IOM in HOCHR), ki obsojajo uporabo postopka vračanja beguncev, saj se s tem krši mednarodno pravo in ogrožajo življenja otrok, ne da bi se pri tem upoštevalo dobrobit otrok in tveganja, s katerimi se bodo morda soočili ob povratku v domovino.

Obnoviti je treba kolektivno politično zavezo glede zaščite in varovanja vseh otrok v Evropi, ne glede na njihov priseljenski status. Otrok migrantov se ne bi smelo uporabljati v politične namene, prav tako pa jim je treba omogočiti, da varno vložijo prošnje za azil.

UNICEF je pripravljen na sodelovanje z vladami v vsej EU, v vzhodni Evropi in na zahodnem Balkanu, ter z organizacijami Združenih narodov in civilno družbo, da se tako zagotovi nujno humanitarno pomoč, zaščito in otrokom prijazno nastanitev za vse otroke, ki na mednarodnih mejah potrebujejo pomoč, obenem pa poziva tudi k nujnemu sprejetju ukrepov na področju reforme priseljevanja, s katerimi se bodo spoštovale otrokove pravice v njihovi domovini, v državi tranzita in v državi, v katero so namenjeni.

Skupaj lahko zagotovimo, da se razumejo, zaščitijo in spodbujajo pravice vseh otrok po vsem svetu, kar je tudi naša dolžnost. Otrok je otrok, ne glede na okoliščine.

Izjava Afshan Khan, regionalne direktorice UNICEF-a za Evropo in Srednjo Azijo ter posebne koordinatorke za odziv na begunska in migrantska vprašanja v Evropi

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.