Število otrok, ki se v Jemnu soočajo s prekinjenim izobraževanjem, bi lahko naraslo na 6 milijonov

Število otrok, ki se v Jemnu soočajo s prekinjenim izobraževanjem, bi lahko naraslo na 6 milijonov

Deček gleda v strop svoje učilnice v šoli
UNICEF/UN0459565/Marish

Šest let po začetku uničujočega konflikta v Jemnu, ki še vedno traja, je ena od njegovih največjih žrtev izobrazba jemenskih otrok. Nekaj več kot 2 milijona šoloobveznih deklic in dečkov zaradi revščine, konfliktov in pomanjkanja priložnosti ne hodi v šolo, dve tretjini pedagoškega kadra pa že štiri leta ni prejelo redne plače.

UNICEF-ovo poročilo Prekinjeno izobraževanje: vpliv konflikta na izobraževanje otrok v Jemnu (Education Disrupted: Impact of the conflict on children’s education in Yemen) obravnava tveganja in izzive, s katerimi se soočajo otroci, ki ne hodijo v šolo, naslavlja pa tudi nujne ukrepe, ki jih je treba izvesti, da bi te otroke zaščitili.

»Dostop do visokokakovostnega izobraževanja je temeljna pravica vsakega otroka, tudi deklic, razseljenih in invalidnih otrok,« je dejal Philippe Duamelle, predstavnik UNICEF-a v Jemnu. »Konflikt močno vpliva na prav vsak vidik otroških življenj, dostop do izobrazbe pa jim omogoča občutek normalnosti tudi v najbolj obupanih situacijah ter jih obenem ščiti pred številnimi oblikami izkoriščanja. Otroci morajo nadaljevati s šolanjem, saj je to izjemno pomembno za njihovo prihodnost in za prihodnost Jemna.«

Poročilo poudarja, kako zelo strahotne so sedanje in prihodnje posledice dejstva, da otroci ne hodijo v šolo.

Deklice so prisiljene v prezgodnjo poroko in tako ostanejo ujete v cikel revščine in neuresničenega potenciala. Dečki in deklice so bolj dovzetni za delo otrok, lažje pa jih je tudi novačiti za boje. V zadnjih šestih letih je bilo v Jemnu v vojsko novačenih več kot 3.600 otrok.

Zadeve pa še nadalje poslabša dejstvo, da dve tretjini učiteljev v Jemnu (skupno več kot 170.000 učiteljev) zaradi konflikta in geopolitičnih razhajanj že več kot štiri leta niso prejeli redne plače. To pomeni, da za dodatne štiri milijone otrok obstaja tveganje, da bodo morali prekiniti ali pa celo popolnoma prenehati s šolanjem, saj neplačani učitelji prenehajo učiti in poiščejo druge načine, na katere lahko skrbijo za svoje družine.

Otroci, ki ne zaključijo izobraževanja, se ujamejo v cikel revščine, ki se nenehno ponavlja. Če ne zagotovimo ustrezne podpore za otroke, ki ne hodijo v šolo, in za tiste, ki so pred nedavnim popolnoma prekinili svoje izobraževanje, se morda nikoli ne bodo vrnili v šolo.

Kombinacija dlje časa trajajočega konflikta in zadnjega napada na šolanje v obliki pandemije bolezni COVID-19 bo imela uničujoče in dolgotrajne posledice za izobraževanje, pa tudi za duševno in fizično dobro počutje otrok in najstnikov v Jemnu.

V poročilu UNICEF poziva vse deležnike v Jemnu, naj podprejo pravico otrok do izobraževanja in skupaj poskrbijo za doseganje trajnega vsesplošnega miru. Med drugim to vključuje tudi zaustavitev napadov na šole (od marca 2015 je bilo takšnih napadov 231) in zagotavljanje, da bodo učitelji prejemali redne dohodke, da se bodo otroci lahko učili in rasli, mednarodni donatorji pa naj še naprej podpirajo izobraževalne programe z dolgoročnim financiranjem.

Otroci v Jemnu se spopadajo tudi z velikim pomanjkanjem hrane. 2,3 milijona otrok je akutno podhranjenih, 400.000 pa hudo podhranjenih in so na robu preživetja. Podhranjenost povzroči nepopravljivo škodo telesnemu, duševnemu in socialnemu razvoju otroka in vpliva na učenje. Hkrati pa otroci, ki ne obiskujejo šole, niso prikrajšani le za izobraževanje, temveč tudi za šolske obroke, ki mnogim predstavljajo najpomembnejši vir prehrane.

UNICEF je na terenu v Jemnu, kjer pomaga najranljivejšim družinam, s programi za hrano, čisto pitno vodo, zdravstveno oskrbo, izobraževanje in zaščito.

Pomoč za podhranjene otroke v Jemnu je mogoče nameniti prek UNICEF-a Slovenija:

  • s poslanim SMS sporočilom HRANA5 na 1919 darujete 5 € za pomoč otrokom
  • preko spletne strani  
  • z nakazilom na TRR:


SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF
PAVŠIČEVA ULICA 1 
1000 LJUBLJANA 
TRR: SI56 0201 3025 9875 526   
NAMEN: ZA OTROKE V JEMNU
SKLIC: 00 41115


S poslanim SMS-om dajete privolitev UNICEF-u Slovenija, da vašo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani https://unicef.si/sms-pogoji/

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0488965/
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.