Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.

Pridruži seStarši otrok sveta

Starši otrok sveta

Starši otrok sveta - najbolj učinkovito mesečno darovanje

Starši otrok sveta je UNICEF-ov najuspešnejši in najbolj učinkovit program za pomoč otrokom. V Sloveniji je več kot 10.000 Staršev otrok sveta, na vsem svetu pa več kot 6,4 milijonov. S svojimi rednimi mesečnimi donacijami ogroženim otrokom zagotavljajo celovito, konstantno in dolgoročno načrtovano pomoč na kar petih področjih hkrati. Otrokom zagotavljamo prehranopitno vodo, zdravstveno oskrbo, izobraževanje in zaščito. Program deluje pod načelom enakih možnosti, namreč vsak otrok, ne glede na to, kje se je rodil, si zasluži enake možnosti, zasluži si varno in zdravo otroštvo ter zdrav razvoj, izobraževanje ter lepo prihodnost.

V programu Starši otrok sveta skupaj rešujemo življenja milijonov otrok po vsem svetu in zagovarjamo njihove pravice!

Zgodbe in nasmehi otrok nas povezujejo

Starši otrok sveta redno dobivajo bogate povratne informacije s terena in spremljajo učinke svoje pomoči. Povezani so preko različnih komunikacijskih kanalov in so tako ažurno obveščeni o problematiki otrok po svetu. Preko brezplačnega spletnega portala spoznavajo področja pomoči, ki jih pomagajo zagotavljati otrokom v revnejših državah, na zemljevidu spremljajo zgodbe otrok in statistike v posamezni državi in spremljajo novice o UNICEF-ovem delu. Portal omogoča tudi spreminjanje donacij in nadzor nad celotnim darovanjem.

Zgodbe in nasmehi otrok so tisto kar nas povezuje, skupaj lahko rešimo največ otrok preko programa Starši otrok sveta!

Več o brezplačnem portalu si lahko ogledate tukaj.

Nujna pomoč

Ko se zgodi naravna katastrofa, tla zatresejo potresi, pridivjajo tajfuni in orkani, se sprožijo politični in vojni spopadi, lahko zaradi zbranih sredstev v programu Starši otrok sveta pomagamo takoj, brez čakanja na posamezne akcije zbiranja sredstev. Ker nam mesečna sredstva v skladu pripravljenosti za nujno pomoč to omogočajo, se lahko v takšnih izrednih situacijah odzovemo v samo 48ih urah, kar lahko večkrat pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

Otroci v vojni
Humanitarna kriza v Gazi
Vojna v Ukrajini

Kako pomoč Staršev otrok sveta doseže ogrožene otroke?

Vsak Starš otrok sveta s svojimi mesečnimi donacijami omogoča celovito in dolgoročno pomoč ogroženim otrokom. Zato pri UNICEF-u usposabljamo lokalno prebivalstvo za zdravstvene delavce, gradimo zdravstvene centre, šole, vodne sisteme, razdeljujemo zdravstveno opremo, hrano, šolske pripomočke, rešujemo otroke iz otroške prostitucije, prisilnega dela, porok in iz vojn ter cepimo največje število otrok na svetu. Dosežemo tudi tiste v najbolj odmaknjenih kotičkih, za katere se zdi, da jih je svet pozabil.

In prav zato je bil v zadnjih treh desetletjih dosežen izjemen napredek na področju preživetja otrok. Število otrok, ki umre pred petim rojstnim dnem, se je več kot prepolovilo!

Play Video

Dolgoročna in načrtovana pomoč

Najbolj pomembno je, da lahko z rednimi mesečnimi donacijami Starši otrok sveta ostanemo na terenu tudi po tem, ko o nesreči ne poslušamo več dnevno v medijih in tako rešujemo probleme dolgoročno.

Ravno v primeru zdravstvene krize v Indiji v času pandemije Covid-19, smo pomagali hkrati na kratkoročen in dolgoročen način: z medicinskimi napravami, ki smo jih dostavili, smo pomagali ustaviti epidemijo v državi, hkrati pa bo njihov zdravstveni sistem s temi napravami naslednjih dvajset let deloval veliko lažje in rešil več življenj.

Z rednimi mesečnimi sredstvi lahko načrtujemo tudi večje projekte, kot je gradnja vodnjakov. Če imajo dostop do pitne vode, so otroci zdravi, lahko hodijo v šolo in so varni, ker jim ni treba hoditi po vodo po nevarnih poteh in izpuščati šolanja. Poleg tega pa posredno pomagamo tudi pri prehrani, saj si skupnost z dostopom do vode lahko pridela več hrane.

Vaša podpora je za otroke ključnega pomena
6,7
milijonov
otrok in mladostnikov je leta 2021 umrlo zaradi vzrokov, ki jih je lahko preprečiti
262
milijonov
šoloobveznih otrok ne obiskuje šole
31
milijonov
otrok je leta 2021 bežalo pred konflikti in nasiljem
785
milijonov
ljudi nima dostopa do pitne vode
Otroci med igro na dvorišču centra za zgodnji razvoj otrok Niamakoro v Maliju.
UNICEF/UN0797297/Amadou Diadie Samassekou
Mati z novorojenčkom v UNICEF-ovem zavetiščnem domu
UNICEF/UNI198976/Karki
Novorojena deklica počiva v maminem naročju
UNICEF/UN0154492/Chute
Otroci, pripravljeni za šolo z novimi UNICEF nahrbtniki
UNICEF/UN0720436/Vostrikov
Deček, ki so mu ravno izmerili obseg srednjega dela nadlahti, da bi preverili znake podhranjenosti.
UNICEF/UN0705934/Noorani
Družina med preizkušanjem novih slušnih aparatov za dvojčka Aliso in Artema.
UNICEF/UN0753413/Hudak
Vnuka sta prišla na obisk k babici v bolnišnico.
UNICEF/UN0718917/Ibarra Sánchez
Mama Ruslana svojemu 6-letnemu sinu Ivanu kaže potrdilo o pogumu po rutinskem cepljenju.
UNICEF/UNI562191/
Ruševine po potresu
UNICEF/UN0660501/Nazari
Deček zajema vodo iz posušene reke
UNICEF/UN0607653/Rich
Otrok odpira UNICEF-ov paket z zimsko opremo
UNICEF/UN0581233/Almatar
Deklica, ki v eni roki drži igračo, z drugo roko pa drži mamo
UNICEF/UN0605566/Remp
Deklica Fatima se sreča s predstavnikom UNICEF-a za komunikacijo in razvoj.
UNICEF/UN0445935/Karimi
Mama z otrokom v naročju
UNICEF/UN0606312/Holerg
Deklica s kapo in bundo, ki v rokah drži lonček
UNICEF/UN0601703/Moldovan
Dve deklici; ena v roki drži igračo, druga lonček.
UNICEF/UN0601696/Moldovan
UNICEF/UNI199159/Panday
UNICEF/UNI199159/Panday
Mama s hčerko v naročju.
UNICEF/UNI323518/Ryeng
Otrok obdan z UNICEF-ovimi paketi
UNICEF/UN0720452/Vostrikov
Nasmejana deklica v maminem naročju
UNICEF/UN0345130/Wilson
UNICEF-ova izvršna direktorica, Catherine Russell, med ruševinami v Kahramanmarasu.
© UNICEF/UN0793714/Karacan
Otroci, ki stojijo ob dveh medicinskih sestrah
UNICEF/UNI43210/Unknown
Dva dečka v modrih oblačilih v šoli, kjer začasno živita.
UNICEF/UN0291173/de Wet AFP-Services
UN0688863
UNICEF/UN0688863/Korta

Prednosti programa Starši otrok sveta

Darovanje v programu Starši otrok sveta je priložnost za človeka, da pomaga tistim, ki jih sam ne bi mogel nikoli doseči!

Prednost programa je tudi visoka stroškovna učinkovitost: zaradi rednih mesečnih donacij so stroški administracije majhni in kar največ donacije gre direktno za pomoč otrokom. Hkrati pa je darovanje manj obremenjujoče za darovalca, saj so donacije razporejene mesečno, prav tako pa imamo darovalci popoln nadzor nad spremembo zneska ali zamrznitvijo darovanja.

Program Starši otrok sveta ima veliko prednost pred različnimi programi botrstva, kjer gre za pomoč točno določenemu enemu otroku: Starši otrok sveta pomagamo vsem otrokom v neki skupnosti z vsemi osnovnimi dobrinami, ki jih potrebujejo. Tako ne prihaja do diskriminacije, kjer bi en otrok imel vse, njegovi sovrstniki pa bi živeli v pomanjkanju.

UNICEF je organizacija, ki hkrati opravlja dve nalogi: izvajamo razvojno in humanitarno pomoč na terenu, hkrati pa tudi zbiramo sredstva za naše terensko delo. To nam prinaša dve prednosti: 1. manjše stroške, saj ni vmesnih posrednikov med zbiranjem sredstev in pomočjo na terenu in 2. najbolj verodostojne povratne informacije s terena o učinku naše pomoči.

Pogosta vprašanja in odgovori

Zato, ker omogoča, da je pomoč v državah z nizkimi in srednjimi dohodki konstantna in dolgoročno razvojna. Hkrati zagotovi takojšnjo pomoč v primeru naravnih nesreč ali oboroženih spopadov.

Ne, mesečno darovanje lahko kadarkoli prekinete. Namen je, da dlje darujete simbolični znesek, saj lahko le dolgoročno zagotovite konstantno pomoč otrokom.

Na pristopnici lahko sami izberete dan darovanja, in sicer, da darujete vsakega 8., 18. ali 28. v mesecu. Datum darovanja lahko kadarkoli tudi spremenite, samo pokličite nas ali uporabite aplikacijo, ki jo boste dobili kot darovalec.«

Prek brezplačne spletne aplikacije za UNICEF-ove mesečne darovalce Starše otrok sveta lahko kjerkoli in kadarkoli preverite, kako vaše donacije pomagajo otrokom po svetu. Preberi več

Uporabite aplikacijo za mesečne darovalce, kjer lahko v svojem profilu z enim klikom izberete, če želite darovati 8., 18., ali 28. v mesecu. Ali nam pišite na starsiotroksveta@unicef.si in sporočite, da želite urediti spremembo datuma bremenitve.

Uporabite klepet v aplikaciji za mesečne darovalce ali nam pišite na starsiotroksveta@unicef.si in sporočite, da boste spremenili banko.

Pokličite na 01 583 80 89 ali pišite na starsiotroksveta@unicef.si. Mesečni darovalci Starši otrok sveta lahko uporabite tudi aplikacijo za darovalce, ki omogoča neposredni klepet z nami.

Postani Starš otrok sveta in zagotovi najranljivejšim otrokom priložnost!

UNICEF/UN0530720/Bidel
UNICEF/UN0530720/Bidel
Postanite Starši otrok sveta
Ukrepajte in dajte vsakemu otroku priložnost za zdrav razvoj, prihodnost in uspeh. Redna mesečna pomoč je najučinkovitejši način.
Preberi več

o Starših otrok sveta

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.