Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Razstava UNICEF-ovih punčk iz cunj, izdelanih v vrtcih iz vse Slovenije

Razstava UNICEF-ovih punčk iz cunj, izdelanih v vrtcih iz vse Slovenije

UNICEF

Učenje in dobrodelnost skozi ročne spretnosti, igro in povezovanje.

Dobrodelni projekt UNICEF-ove punčke iz cunj vsako šolsko leto zaživi v okoli 100 vrtcih po vsej Sloveniji. Otroci s pomočjo vzgojiteljic in vzgojiteljev iz ostankov tekstilij ustvarijo punčke in fantke, ki nato krožijo po domovih otrok, dogodivščine pa se zapisujejo v posebne dnevnike. Projekt ozavešča o razmerah po svetu, v katerih živijo najranljivejši otroci, in je dobra iztočnica za tovrstne pogovore z najmlajšimi. Obiskovalci razstave v Konzorciju v Ljubljani si lahko izberejo punčko iz vrtca, z donacijo pa prispevajo v UNICEF-ov program cepljenja.

Danes se je v Konzorciju Mladinske knjige v Ljubljani odprla razstava UNICEF-ovih punčk iz cunj, ki so jih v iztekajočem se šolskem letu izdelali otroci v vrtcih po vseh Sloveniji. Obiskati jo je mogoče vse do 15. septembra.

Na ogled je postavljenih 44 unikatnih, ročno izdelanih punčk in fantkov iz cunj, ki so jih najmlajši (z nekaj pomoči odraslih) naredili z veliko domišljije in igrivosti, predvsem pa za dober namen.

Vsaka punčka iz cunj na razstavi nosi svojo zgodbo, ki jo lahko obiskovalci preberejo v priloženih dnevnikih. Med šolskim letom so punčke potovale od otroka do otroka, od družine do družine. Otroci so tako punčke na primer vzeli s sabo na izlet, družinsko kosilo, v park in na igrišče, nekatere med punčkami so bile priča rojstnim dnevom in drugim posebnim trenutkom. S tem pa so s sabo prenašale tudi pomembno sporočilo in opozarjale na najranljivejše otroke po svetu.

Punčka iz cunj je igrača, ki je poznana v vseh kulturah sveta. Vsaka UNICEF-ova punčka iz cunj pa predstavlja otroka v državi v razvoju, ki potrebuje našo pomoč. Zaradi bolezni, ki bi jih lahko enostavno preprečili s cepljenjem, namreč na svetu vsako leto umre 1,5 milijona otrok. Z donacijo 30 evrov si je mogoče izbrati punčko iz cunj, UNICEF pa lahko s tem cepi enega otroka v državi v razvoju proti osmim otroškim nalezljivim boleznim.

V marsikaterem vrtcu ob izteku šolskega leta sami poskrbijo, da njihova punčka dobi svoj novi dom, številne pa svoje domove dobijo pri obiskovalcih razstave. Dnevniki pa se po končani razstavi vrnejo v vrtce, kjer še naprej ozaveščajo o projektu.

Punčke iz cunj tako povezujejo otroke, vzgojiteljice in vzgojitelje v vrtcih, ki jih izdelujejo, starše in družine, pri katerih domujejo med šolskim letom, ob zaključku projekta pa tudi tiste, ki z donacijami pomagajo otrokom. Punčke iz cunj skozi leto ustvarjajo še najrazličnejši drugi prostovoljci, za kar je projekt letos prejel nagrado Slovenske filantropije za Naj projekt medgeneracijskega prostovoljstva.

V 21 letih, odkar projekt deluje pri nas, so s punčkami in fantki iz cunj iz Slovenije pomagali že več kot 22.000 otrokom v državah v razvoju.

Več o projektu na www.punckeizcunj.si.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.