Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Razseljena življenja otrok v Gazi 

Razseljena življenja otrok v Gazi 

5-letna deklica Luway okreva v bolniški postelji v mestu Khan Younis v Gazi. Luway se je s svojo družino zatekla v zavetišče, ko so ga zadele bombe. V napadu je bila hudo poškodovana, njena brata sta bila ubita, oče pa paraliziran.
UNICEF/UNI504816/Ingram

Z vsakim novim dnem konflikta se razseljeni otroci in družine soočajo z vse hujšimi razmerami.

Zaradi konflikta, ki traja že od oktobra lani, je območje Gaze postalo najnevarnejši kraj na svetu za otroke.

Vsak otrok je bil izpostavljen izjemno travmatičnim dogodkom in priča grozotam, ki jih ne bi smel doživeti noben otrok. Ocenjeno je, da je bilo zaradi nasilja notranje razseljenih približno 1,7 milijona ljudi, od tega kar polovica otrok. Družine, ki obupano iščejo zatočišče, so prisiljene živeti v majhnih, prenatrpanih območjih brez pitne vode, hrane in zaščite. Mokro zimsko vreme je povzročilo poplave šotorov in drugih zavetji, tako da so na nekaterih območjih nastale reke odpadkov. Malo hrane, ki je je na voljo, ne zadošča za prehranske potrebe otrok. Zato jih je na tisoče podhranjenih in bolnih.

Posledice nasilja bodo čutile še prihodnje generacije. 

In otroci, kot je Mohammed, čigar dom je bil porušen v napadih.

Mohammed hodi čez ruševine svojega uničenega doma v mestu Gaza. "Moj dom, moja soba in moje sanje so bili med to vojno uničeni," žalostno pove. Star je šele 9 let.
UNICEF/UNI501985/Al-Qattaa
Mohammed stopa čez ruševine svojega uničenega doma v mestu Gaza. Star je šele 9 let.
Moj dom, moja soba in moje sanje so bili med vojno uničeni.
Mohammed, 9 let

Aya je začasno zatočišče našla na univerzi Al-Aksa.

16-letna Aya je pred vojno z družino živela na obali v Gazi. Zelo rada se je družila s prijatelji. In nenadoma se je začela vojna. Družina je nato morala svoj dom zapustiti. Znašla se je v začasnem zatočišču in ne ve, kaj naj sama s seboj. Začetek vojne zanjo pomeni prehod iz normalnosti v kaos.
UNICEF/UNI501863/El Baba
16-letna Aya je pred vojno z družino živela na obali v Gazi. Živela je povsem normalno življenje, ko se je nenadoma začela vojna. Znašla se je v začasnem zatočišču in ne ve, kaj naj sama s seboj. Začetek vojne zanjo pomeni prehod iz normalnosti v kaos.
Izjemno težko je opravljati najbolj osnovne potrebe, kot je na primer iti na stranišče. Vrsta je zelo dolga, včasih moramo čakati tudi dve uri. Zato velikokrat poiščemo kakšen drug prostor, kjer lahko to storimo.
Aya, 16 let

Aya je pred zaostrovanjem razmer zelo rada preživljala čas s prijatelji. Nato se je začela vojna. Njeni družini so takrat rekli, da morajo zapustiti svoj dom. Na začetku niso imeli druge izbire, kot da spijo na ulici.

"Nismo imeli odej ali vzmetnic. Vse, kar vidite, smo si izposodili od drugih družin. Vsi, ki živijo tukaj, si delijo odeje in vzmetnice. Po dve osebi spiva na eni vzmetnici in imava eno odejo," pravi. "Ko nimam kaj početi, sem depresivna, saj se počutim osamljeno. Včasih pomagam mami, potem pa se vrnem in dalje sedim na svoji vzmetnici."

Aya kljub skoraj nepredstavljivim izzivom vsakdanjega življenja še vedno upa na svetlejšo prihodnost. "Vrnila se bom v svoj dom, trdo delala in nato poskusila oditi na študij v tujino. Ne vem še, kaj bi rada postala po poklicu. Odločila se bom po koncu vojne."

Kareem prav tako razmišlja o tem, da bi se nekega dne rad vrnil domov. Toda zdaj živi v nenehnem strahu, da bo izgubil svojo družino.

Kareem, star 11 let, živi v nenehnem strahu pred izgubo družine Pred vojno je rad igral nogomet na dvorišču hiše, ki pa je bila v napadih porušena.
UNICEF/UNI501948/Zaqout
Kareem, star 11 let, je pred vojno rad igral nogomet na dvorišču hiše, ki je bila v napadih porušena.
Svojo družino imam zelo rad in bojim se, da jo bom izgubil zaradi vojne ali da bodo nekega dne ubiti. Ves čas razmišljam samo o tem.
Kareem, 11 let

Čeprav je bil dom njegove družine med bombardiranjem uničen, Kareem upa, da se bo lahko kmalu vrnil domov.

Tudi Hadeel se zaveda negotovosti in stiske, ki jo prinaša izguba varnega zavetja doma.

8-letna Hadeel se igra skrivalnice na plaži, medtem ko mami pomaga prati perilo z morsko vodo. Zelo pogreša svojo šolo in prijatelje.
UNICEF/UNI501919/Zaqout
8-letna Hadeel se igra skrivalnice na plaži, medtem ko mami pomaga prati perilo z morsko vodo.
Zelo pogrešam šolo in prijatelje. Želim si slišati dobre novice od sosedov in prijateljev.
Hadeel, 8 let

Hadeelina družina je morala takoj na začetku vojne zapustiti svoj dom v Gazi. Po prihodu v mesto Rafa niso imeli kam iti in so bili prisiljeni spati na ulici. Toda nekaj dni pozneje so srečali lokalnega ribiča, ki jih je odpeljal do mesta ob morju, kjer so našli začasno zatočišče. 

"Upam, da se bo vojna kmalu končala in da bom naslednje poletje lahko prišla z družino uživat v morju in se sprostiti na plaži," z upanjem v glasu pove Hadeel. 

Njena mama Hanadi je zelo zaskrbljena za svoje otroke.

Hanadi je z možem in šestimi otroki prebegnila iz mesta Gaza v Rafo. Že pot je bila izjemno travmatična, zdaj pa trpijo zaradi mraza, lakote in negotovosti. Vlada veliko pomanjkanje hrane, pitne vode in sanitetnega materiala.
UNICEF/UNI501938/Zaqout
Hanadi je z možem in šestimi otroki prebegnila iz mesta Gaza v Rafo. Že pot je bila izjemno travmatična, zdaj pa trpijo zaradi mraza, pomanjkanja in negotovosti.
Še vedno ne moremo verjeti, kaj se nam dogaja. Nikoli si nisem predstavljala, da se nam bo to zgodilo.
Hanadi, mamica šestih otrok

"Nimamo kopalnice ali osnovnih higienskih pripomočkov. Trudim se, da bi bili moji otroci čisti, vendar je to zelo težko," pravi Hanadi in dodaja, da se mora družina zdaj kopati v morju. 

Mays je v preteklosti, ko je živela v bližini plaže, veliko časa preživljala v morju. "Vsako jutro sem šla tja," pravi. "Zelo rada sem posedala ob obali in opazovala valove. To je bilo moje najljubše početje. Rada sem tudi uporabljala telefon, se pogovarjala s prijatelji in igrala igre."

13-letna Mays mora zaradi poškodbe noge uporabljati invalidski voziček. Pokaže fotografijo na svojem telefonu in tako prikliče spomine iz njenih šolskih dni pred poškodbo in pred vojno.
UNICEF/UNI501859/El Baba
13-letna Mays mora zaradi poškodbe noge uporabljati invalidski voziček. Pokaže fotografijo na svojem telefonu in tako prikliče spomine iz njenih šolskih dni pred poškodbo in pred vojno.
Zelo sem nesrečna, ker moram živeti tukaj in ne doma. Grozno je. Vendar je vseeno bolje, kot da bi živela v stavbi, saj me je še vedno strah zaradi tega, kar se je zgodilo. Potegnili so me izpod ruševin. Tukaj se mi zdi varneje, ne glede na to, kako slabe so življenjske razmere.
Mays, 13 let

Mays je nastanjena v zavetišču v industrijski coni na jugu Gaze. Zaradi poškodbe noge mora uporabljati invalidski voziček. 

"Trenutno nimam prav veliko za početi. S prijatelji se pogovarjam, da bi našla vsaj nekaj srečnih trenutkov. Za kaj drugega ni prostora."

Za številne razseljene družine je že samo iskanje zatočišča sredi uničenja izjemno fizično in čustveno izčrpavajoče. Izpadi komunikacij, izginjanje celotnih skupnosti, poškodovane ali v celoti uničene stavbe in ceste, neeksplodirana ubojna sredstva - vse to skupaj ustvarja prisilne premike ljudi, ki zanje predstavljajo ogromno nevarnosti in skoraj nepredstavljivega stresa.

Seba, mati dveh deklic, pravi, da je imela v vasi Khuza'a na jugu Gaze lepo hišo, polno cvetja.

Z začetkom vojne sem bila prisiljena zapustiti svoj dom zaradi bombardiranja, uničenja ter pomanjkanja vode in hrane na našem območju.
Seba, mamica dveh deklic
Seba je mamica dveh deklic. Pred stopnjevanjem sovražnosti so živeli v hiši, polni rož na jugu Gaze. A s pričetkom vojne so bili prisiljeni zapustiti svoj dom. Zdaj živijo v šotoru, ki ga je Seba sama zgradila iz lesa in plastičnih prevlek.
UNICEF/UNI497809/Zaqout
Potem, ko je družina morala svoj dom zapustiti, zdaj mama Seba z dvema deklicala živi v šotoru, ki ga je sama zgradila iz lesa in plastičnih prevlek. Čeprav jih šotor ne ščiti pred mrazom, je zanje vseeno boljši, kot bivanje v prepolnih zavetiščih.
Ko smo morali zapustiti dom, je bilo to nekaj najtežjega v mojem življenju. Tudi fizično je bilo zelo naporno. Hodili smo dolge ure. Bilo je izjemno strašljivo. Najbolj me je skrbelo, kako bosta vse skupaj prenesli hčerki.
Seba

Seba se je nato odpravila v eno od zavetišč v mestu Khan Younis. "Šla sem v šolo in tam ostala dva tedna, vendar sta prenatrpanost in pomanjkanje higiene predstavljali veliko tveganje za moji hčeri. Nenehno trpita zaradi prebavnih motenj in vročine."

Grožnja za zdravje otrok je vse večja. Zaradi pomanjkanja varne pitne vode in sanitarij razseljeni otroci in njihove družine ne morejo vzdrževati higiene, ki je potrebna za preprečevanje bolezni. Število primerov driske pri otrocih, mlajših od pet let, je strmo naraslo.

Medtem je v Gazi zelo malo še delujočih bolnišnic. In te so večinoma tako osredotočene na zdravljenje in reševanje ranjenih v konfliktu, da ne morejo ustrezno zdraviti izbruhov bolezni.

UNICEF od začetka trenutnega konflikta na območje Gaze dostavlja pomembne zaloge, vključno s cepivi, medicinskimi pripomočki, higienskimi kompleti in prehranskimi dodatki. UNICEF razseljenim družinam zagotavlja tudi šotore, ponjave, odeje in zimska oblačila ter storitve psihosocialne podpore. V odziv na katastrofalne razmere, v katerih živijo razseljene družine in otroci, je UNICEF s partnerji zgradil 70 sanitarnih objektov v mestih Khan Younis in Rafa.

Vendar to še zdaleč ni dovolj. UNICEF nujno potrebuje boljši, varnejši in hitrejši dostop, da bi lahko dosegel najbolj ranljive družine, vključno z več sto tisoč razseljenimi otroki. Ti  potrebujejo trajno humanitarno premirje. Takoj.

Otroci v Gazi potrebujejo pomoč, ki bo reševala življenja - pomembna je vsaka minuta.

 

Za vsakega otroka upanje

Prosimo, donirajte zdaj in pomagajte UNICEF-u doseči otroke in družine, ki potrebujejo nujno pomoč.

Znesek po izbiri v € *
0.00

Za vsakega otroka upanje

Prosimo, donirajte zdaj in pomagajte UNICEF-u doseči otroke in družine, ki potrebujejo nujno pomoč.

Znesek po izbiri v € *
0.00

Vam je zgodba všeč? Delite jo s prijatelji:

Otrokom po svetu lahko podarite paketek veselja, mi pa ga dostavimo hitro in kamorkoli po svetu.

Paketki veselja so nujne življenjske potrebščine za ogrožene otroke po vsem svetu. In še več! So neizmerno veselje nekoga, ki prav to darilo resnično potrebuje!

UNICEF-ov paketek veselja prva pomoč
Prva pomoč
Donacija:
42,22 
UNICEF-ov paketek veselja prva pomoč
Prva pomoč
Donacija:
42,22 
UNICEF-ov paketek veselja čista voda
Paket čiste vode
Donacija:
7,32 
UNICEF-ov paketek veselja čista voda
Paket čiste vode
Donacija:
7,32 
Paketi_solske-potrebscine_02
Paket šolskih potrebščin
Donacija:
5,37 
Paketi_solske-potrebscine_02
Paket šolskih potrebščin
Donacija:
5,37 
UNICEF-ov paketek terapija podhranjenosti
Terapija podhranjenosti
Donacija:
33,30 
UNICEF-ov paketek terapija podhranjenosti
Terapija podhranjenosti
Donacija:
33,30 
Paketi_oblacila-dojecki_02
Zimska oblačila za dojenčka
Donacija:
18,74 
Paketi_oblacila-dojecki_02
Zimska oblačila za dojenčka
Donacija:
18,74 
Paketi_osebna-higiena_02
Paket osebne higiene
Donacija:
5,29 
Paketi_osebna-higiena_02
Paket osebne higiene
Donacija:
5,29 
Izberite paketek veselja s klikom na gumb DONIRAJ ZDAJ. Gumb se bo obarval zeleno in paketek bo dodan v košarico.
Preberi več

Zgodbe otrok in njihovih družin

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.

Dodajte še kakšen paketek veselja
Paket osebne higiene
Donacija:
5,29 
Paket terapevtske hrane
Donacija:
15,66 
Paket čiste vode
Donacija:
7,32 
Moja košarica