Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Pri okrevanju po pandemiji se moramo v prvi vrsti posvetiti dekletom

Pri okrevanju po pandemiji se moramo v prvi vrsti posvetiti dekletom

Deklica, ki gleda v kamero
UNICEF/UN0596866/Fazel

Izjava izvršne direktorice UNICEF-a Catherine Russell ob mednarodnem dnevu žensk

Ob mednarodnem dnevu žensk se spominjamo težko priborjenih uspehov mednarodne skupnosti za ženske in dekleta po vsem svetu. Ko praznujemo neverjetne dosežke žensk in deklet v naših družbah, obenem še krepimo naša prizadevanja za to, da bi v sadovih takšnih dosežkov lahko uživale deklice z vsega sveta.

Boja za enakopravnost spolov pa še zdaleč ni konec. Tudi pred Covidom-19 je bila neenakost spolov ena od najbolj razširjenih krivic našega časa, ki pa so jo učinki pandemije le še okrepili. Ko vstopamo v tretje leto pandemije in si prizadevamo za okrevanje, ne smemo pozabiti na enakost spolov

Pandemija uničuje življenja deklic: zaradi nenehnih zapiranj šol, gospodarskih težav in motenega zagotavljanja storitev je ogroženo zdravje, dobro počutje in prihodnost najranljivejših deklic. Več kot 11 milijonov deklic z vsega sveta se po pandemiji morda ne bo nikoli več vrnilo v šolo. Pri dodatnih 10 milijonih deklic obstaja nevarnost, da bodo v naslednjem desetletju kot otroci prisiljene skleniti zakonsko zvezo. Sklad ZN za prebivalstvo (UNFPA) pa poroča, da bi lahko prišlo tudi do dodatnih dveh milijonov primerov pohabljanja ženskih spolnih organov.

Ker morajo otroci zaradi zapiranja družbe več časa preživeti doma, deklice prevzemajo vse več gospodinjskih opravil. Številne morajo bivati za zaprtimi vrati z osebami, ki jih zlorabljajo, in pri tem nimajo dostopa do storitev in skupnosti, ki jim pomagajo in jih ščitijo. V porastu je tudi nasilje na podlagi spola, vključno s spolnim nasiljem.

Ne smemo dopustiti, da bi cela generacija deklic vse življenje nosila posledice te pandemije. V naših prizadevanjih za obdobje po pandemiji morajo biti deklice v osrčju globalnih, nacionalnih in lokalnih prizadevanj za odzivanje na pandemijo ter življenje po njej.

To pomeni, da morajo šole ostati odprte, da bi deklice lahko nadaljevale s svojo izobrazbo, prav tako pa moramo tudi vlagati v sredstva, s katerimi bomo pomagali deklicam, ki so v zaostanku.

To pomeni, da moramo ponovno vlagati na področju zdravja in izobraževanja deklic, tudi spolnega in reproduktivnega zdravja ter pravic, in izboljšati njihov dostop do visokokakovostnih storitev v zvezi z zdravjem med menstruacijo ter higienskih storitev.

To pomeni, da moramo deklice zaščititi pred vsemi oblikami nasilja, vključno z otroškimi porokami in pohabljanjem ženskih spolnih organov.

Opolnomočena dekleta spodbujajo napredek. Dekleta po vsem svetu se borijo za svoje pravice in zahtevajo točno takšne ukrepe. Moramo jim prisluhniti. Od tega so namreč odvisne globalna stabilnost, mir in blagostanje. 

Ob mednarodnem dnevu žensk si obljubimo, da si bomo prizadevali za okrevanje po pandemiji COVID-19, ki bo osredotočeno na dekleta in ki nam bo pomagalo ustvariti pravičnejši in enakopravnejši svet po pandemiji za dekleta ter bo obenem poskrbelo tudi za svetlejšo, mirnejšo in uspešnejšo prihodnost za vse nas.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.