Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Predstavljajte si življenje v peklu na Zemlji. Potem dodajte še več kot leto dni pandemije.

Predstavljajte si življenje v peklu na Zemlji. Potem dodajte še več kot leto dni pandemije.

Deklica in zavojček terapevtske hrane

V Jemnu se odvija najhujša humanitarna kriza na svetu. Posledice konfliktov, revščine, pomanjkanja hrane in pitne vode, okrnjenega zdravstvenega in izobraževalnega sistema ter izbruhov bolezni pa že več kot leto dni poglablja pandemija Covida-19. UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč podhranjenim otrokom v Jemnu.

V državi, kjer konflikti trajajo že sedmo leto, humanitarno pomoč potrebuje 70 odstotkov prebivalcev oz. 20,7 milijona ljudi. 3,6 milijona jih je notranje razseljenih, med njimi je 2 milijona otrok. Kriza, s katero se soočajo prebivalci, je večplastna, med najranljivejšimi pa so otroci.

»UNICEF že dalj časa opozarja, da je življenje za otroke v Jemnu pekel na Zemlji. Po več kot letu dni pandemije pa so se že tako nepredstavljive stiske otrok še poglobile,« opozarja Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, ki v teh dneh pričenja z zbiranjem sredstev za pomoč podhranjenim otrokom v Jemnu.

Kar 2,3 milijona otrok v Jemnu je akutno podhranjenih, 400.000 pa hudo podhranjenih in so na robu preživetja. UNICEF sicer s programi za hrano pomaga v 130 državah v razvoju, kjer zagotavlja pomoč otrokom, mladostnikom, nosečnicam in doječim materam, saj je podhranjenost marsikaterega otroka tudi posledica neustrezne ali nezadostne prehranjenosti matere.

»UNICEF-ov program za hrano ima univerzalno predpostavko: v vseh okoliščinah je na prvem mestu preventiva. Ta je usmerjena v izboljšanjem dostopa prebivalcev do hranljive, varne, cenovno dostopne in trajnostno naravnane prehrane. Ker je podhranjenost izjemno kompleksna, UNICEF hkrati deluje tudi na področjih zagotavljanja zdravstvene oskrbe, čiste pitne vode in sanitarij ter socialne zaščite otrok,« UNICEF-ovo delo na terenu povzema Tomaž Bergoč. »Ko preventiva ni uspešna, je nujno zdravljenje, ki se začne z zgodnjim odkrivanjem bolezenskega stanja. Podhranjeni otroci prejmejo visokokalorično terapevtsko hrano, s katero lahko okrevajo že v 4 do 6 tednih.«

UNICEF dobavi največ terapevtske hrane za podhranjene otroke na svetu, samo v lanskem letu jo je zagotovil za več kot 45 ton. Z njo pomaga tudi podhranjenim otrokom v Jemnu, kjer se poleg pomanjkanja hrane soočajo še z drugimi izzivi, stiske pa poglablja pandemija Covida-19.

Več kot 15,4 milijona ljudi v Jemnu nujno potrebuje dostop do čiste pitne vode, sanitarij in higienskih pripomočkov. Številni so zato še bolj podvrženi okužbam s Covidom-19 in boleznimi, ki se prenašajo prek vode, kot je kolera. A zdravstveni sistem v Jemnu je na robu zloma, saj kar 20,1 milijona prebivalcev potrebuje zdravstveno oskrbo, od tega jih je polovica otrok.

Pred pandemijo več kot 2 milijona otrok v Jemnu ni obiskovalo šole. Zaradi ukrepov za zajezitev pandemije pa je prekinitve v izobraževanju občutilo še dodatnih 5,8 milijona otrok v tej državi. Ko so šole pred več kot letom dni zaradi pandemije zaprle svoja vrata, pa otroke niso prikrajšale le za izobraževanje, temveč tudi za šolske obroke, ki mnogim predstavljajo najpomembnejši vir prehrane.

Velik problem v Jemnu ostaja tudi naraščajoča ranljivost otrok in žensk, ki so žrtve izkoriščanja, nasilja, zlorab, otroškega prisilnega dela, nasilja v družini, nasilja na podlagi spola in otroških porok.

UNICEF je na terenu v Jemnu, kjer pomaga najranljivejšim družinam, s programi za hrano, čisto pitno vodo, zdravstveno oskrbo, izobraževanje in zaščito.

Pomoč za podhranjene otroke v Jemnu je mogoče nameniti prek UNICEF-a Slovenija. Z zbranimi sredstvi bo mogoče zagotoviti terapevtsko hrano, ki podhranjenim otrokom pomaga okrevati v 4-6 tednih. Pomoč otrokom v Jemnu lahko podprete:

  • s poslanim SMS sporočilom HRANA5 na 1919 darujete 5 € za pomoč otrokom
  • preko spletne strani  
  • z nakazilom na TRR:


SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF
PAVŠIČEVA ULICA 1 
1000 LJUBLJANA 
TRR: SI56 0201 3025 9875 526   
NAMEN: ZA OTROKE V JEMNU
SKLIC: 00 41115


S poslanim SMS-om dajete privolitev UNICEF-u Slovenija, da vašo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani https://unicef.si/sms-pogoji/

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0488965/
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.