Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Orlando Bloom o nesreči, ki je vplivala na njegovo duševno zdravje

Orlando Bloom o nesreči, ki je vplivala na njegovo duševno zdravje

Orlando Bloom
© UNICEF 2022

Prvi korak do boljšega počutja in pomoči v stiski je lahko že preprosto vprašanje “Kako se počutiš?”, ki (si) ga vse premalokrat zastavimo ali nanj iskreno odgovorimo.

Orlando Bloom je ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki ga obeležujemo danes, spregovoril o tem, kako je nesreča iz njegovih najstniških dni, ki bi se lahko končala s smrtjo, vplivala na njegovo duševno zdravje.

Orlando Bloom, ki je tudi UNICEF-ov ambasador dobre volje, je pred kamero odkrito spregovoril o tem, kako si je pri svojih 19 letih pri padcu iz tretjega nadstropja zlomil hrbtenico: »To je bil začetek dolge in boleče poti do prepoznavanja in razumevanja nekaterih vzorcev v mojem življenju, ki so me pripeljali do mnogih nesreč. Meseci, ki so sledili moji poškodbi, so bili temni. Kot nekomu, ki je bil sicer zelo aktiven, se mi je moje življenje kar naenkrat zdelo zelo omejujoče in boleče.«

Bloomov video je del UNICEF-ove kampanje o duševnem zdravju, o slabšanju le-tega med otroki in mladimi v Sloveniji pa že dalj časa opozarja UNICEF-a Slovenija, s kampanjo “Kako se počutiš”. Organizacija si s tem prizadeva normalizirati pogovor o duševnem zdravju, poziva k sistemskim spremembam za pravočasno in učinkovito podporo otrokom in mladim v Sloveniji pri obravnavi duševnega zdravja, ter krepi psihološko prožnost otrok prek odraslih v šolah in podjetjih.

»Področje duševnega zdravja je še posebej zapleteno, saj gre pogosto za nekaj, kar na zunaj ni vidno,« je povedal Bloom. Zato je ključno, da se v stiski obrnemo po pomoč, naslonimo na druge in se o tem predvsem pogovarjamo, saj lahko le tako dosežemo preobrazbe in spremembe.

»Prvi korak do boljšega počutja in pomoči v stiski je lahko že preprosto vprašanje “Kako se počutiš?”, ki (si) ga vse premalokrat zastavimo ali nanj iskreno odgovorimo,« je povedala mag. Maja Planinc, vodja kampanje Kako se počutiš na UNICEF-u Slovenija.

»Za vse preveč otrok in mladih stigma in nerazumevanje težav v duševnem zdravju predstavljata oviro do pomoči v stiski,« je povedala Paloma Escudero, UNICEF-ova direktorica globalnih komunikacij in zagovorništva. »S tem, ko prekinemo tišino, ki obdaja področje duševnega zdravja, in spodbudimo otroke in mlade, da spregovorijo o svojih stiskah, lahko skupaj normaliziramo pogovor o duševnem zdravju in iskanje pomoči. Tako lahko izkoreninimo stigmo in diskriminacijo tistih, ki so v stiski.«

Po zadnjih ocenah na globalni ravni več kot vsak 7. otrok in mladostnik, star med 10 in 19 let, živi z diagnosticirano duševno boleznijo. Večina od okoli 800.000 ljudi po svetu, ki v enem letu naredi samomor, je mladih, samomor pa je četrti najpogostejši razlog za smrt med mladimi, starimi 15-19 let.

Več o duševnem zdravju si lahko preberete tukaj.

Otroci in mladi v stiski lahko pomoč poiščete v kateri od UNICEF-ovih Varnih točk v svojem kraju.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.