Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Nosečnost po tednih

Nosečnost po tednih

Nosečnica
Canva

Vaš vodnik za 40 tednov rasti skupaj z vašim otrokom

Čestitke – postali boste mama! Biti starš je vznemirljivo in nagrajujoče, a prinaša tudi mnogo sprememb in verjetno imate veliko vprašanj. To je pričakovano in upamo, da vam bo ta vodnik uporaben spremljevalec skozi celotno nosečnost.

Nosečnost ni nič drugega kot čudežna. Vaše telo je zdaj dom novemu živemu bitju, ki bo zraslo v edinstveno osebo. To je vznemirljiv čas, v katerem se obeta veliko sprememb, tako za vas kot za vašega dojenčka. Med njimi bodo nekatere manj prijetne (na primer slabost), druge pa v veliko veselje (ko boste prvič čutili premike svojega otroka)! Globoko zadihajte in poskušajte užiti te trenutke.

Kaj lahko pričakujete v naslednjih devetih mesecih?

Vsaka ženska nosečnost doživlja drugače, a pri vseh je mogoče zaslediti določene podobne spremembe in značilnosti skozi trimesečja.

Prvo trimesečje

V prvih 13 tednih nosečnosti se vašemu telesu obetajo velike spremembe, ko se pripravlja na novo življenje. Najzgodnejši znak nosečnosti je izostanek menstruacije pri ženskah z rednim mesečnim menstrualnim ciklom. Pojavijo se lahko tudi utrujenost, slabost ali pogostejše uriniranje.

Za razvoj vašega otroka je to obdobje najpomembnejše. V prvem trimesečju se začnejo med drugim razvijati možgani, hrbtenica, pljuča in srčno tkivo. Telo in notranji organi začenjajo dobivati obliko. Vaš dojenček bo v prvem trimesečju zrasel od velikosti približno 0,64 cm ob koncu prvega meseca (manjše od riževega zrna), do približno 10 cm do konca 12. tedna in bo tehtal približno 28 g.

Več o prvem trimesečju nosečnosti preberite tukaj.

Drugo trimesečje

Nosečnost za vsako žensko poteka drugače, vendar se bodoče matere v drugem trimesečju pogosto počutijo bolje (kot v prvem trimesečju) in manjkrat čutijo slabost ali utrujenost.

Začele se boste srečevati z nekaterimi novimi spremembami, vključno z rastočim trebuhom. Morda boste opazile, da se vam pojavljajo strije, področja temnejše kože na obrazu ali bolečine v spodnjem delu hrbta in medenici. Vse to so pogosti simptomi v drugem trimesečju.

Zdrava prehrana in redna vadba sta pomembni skozi celotno nosečnost. V drugem trimesečju nadaljujte z vsakodnevno telesno dejavnostjo, dokler se pri tem udobno počutite. Bolj, ko boste med nosečnostjo aktivne, lažje se boste prilagodile spreminjajočemu se telesu. Poskrbite, da svoje in otrokovo rastoče telo krepite s hranljivo in raznoliko zdravo hrano z uživanjem različnih živil – vključno z zelenjavo, mesom, fižolom, oreščki, pasteriziranimi mlečnimi izdelki in sadjem.

V drugem trimesečju se otrokovi notranji organi in telesne funkcije razvijajo naprej. V teh ključnih tednih so otrokove kosti vse trdnejše, koža se začne debeliti, njegovi nohti na nogah pa dobivajo obliko. Začneta se razvijati živčni sistem in sluh, prebavni sistem začne delovati, izoblikujejo se pljuča. V tem obdobju boste tudi že začutile, kako se vaš otrok premika in brca!

Ob začetku drugega trimesečja bo vaš dojenček velik okoli 10 cm in tehtal okoli 28 g. Do konca tega obdobja pa bo vaš rastoči otrok velik približno 35 cm, težak pa od 1 do 2 kg.

Več o drugem trimesečju nosečnosti preberite tukaj.

Tretje trimesečje

Kmalu boste v svojo družino sprejeli novega čudovitega člana. Morda se boste v zadnjih tednih počutile bolj utrujeno in neudobno, a stopnjuje se tudi veselo pričakovanje. Nekatere ženske opazijo, da v tretjem trimesečju težje dihajo in morajo pogosteje na stranišče. Do tega pride, ker dojenček raste in močneje pritiska na vaše notranje organe. A ni razloga za skrb, saj te težave po porodu izzvenijo.

V tretjem trimesečju boste najverjetneje opazile katerega od naslednjih znakov: pekoča zgaga, hemoroidi, zasoplost, občutljivost dojk, izbočen popek, težave s spanjem ali otekanje prstov, gležnjev in obraza.  Vaš dojenček se bo pripravljal, da zapusti maternico. Med začetkom tretjega trimesečja in porodom otrok brca, njegove oči že lahko zaznajo spremembe svetlobe, lahko ima že nekaj las, razviti so krvožilni, mišično-skeletni in živčni sistem ter pljuča in možgani.

Pojavili se bodo popadki, ki so lahko znak pravega ali lažnega poroda. Lažne porodne bolečine in so način, kako vas vaše telo pripravlja na dejanski porod. Ti lažni popadki so lahko podobni menstrualnim krčem ali tiščanju v trebuhu.

Večina žensk rodi med 38. in 41. tednom nosečnosti, vendar je točen čas začetka poroda težko predvideti. Ob rojstvu je novorojenček velik nekje med približno 46 in 51 cm in tehta nekaj več kot 3 kg. Od tu naprej se  čudovita pot spremljanja rasti in razvoja dojenčka nadaljuje zunaj maternice.

Več o tretjem trimesečju nosečnosti preberite tukaj.

Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.