Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Načini izbrizgavanja mleka

Načini izbrizgavanja mleka

Izbrizgavanje mleka
UNICEF

Obstajajo različni načini izbrizgavanja mleka. Mleko si lahko iz dojk izbrizgate ročno ali s pomočjo ročne ali električne črpalke. Način boste izbrali glede na razloge za izbrizgavanje. Pri tem se je najbolje posvetovati z izkušenimi zdravstvenimi delavci ali svetovalci za dojenje.

Ročno izbrizgavanje

Prednost te metode je enostavnost, roke so vedno na voljo in nekatere matere imajo raje občutek kože na kožo kot pa plastiko.

Ročnega izbrizgavanja se je lažje naučiti, dokler je dojka mehka in ni povečana in napeta, torej prve dni po porodu. Lahko vadite pod tušem, ko ste bolj sproščeni.

Umijte si roke in pripravite posodico za izbrizgavanje. Med nežno masažo boste približno 2–3 cm od prsne bradavice zatipali, da je tkivo drugačno na otip. Morda se vam bo zdelo, da ste začutili vozličaste nitke. To so mlečni vodi. Položite kazalec na mlečne vode, palec pa na nasprotno stran dojke, tako da je prsna bradavica med prstoma. Pri velikih dojkah lahko z drugo roko podprete dojko. Nežno pritisnite palec in kazalec proti prsnemu košu, nato stisnite skupaj, s čimer pritisnete na mlečne vode, ter popustite. Ponavljajte, dokler ne priteče mleko (lahko traja nekaj minut). Pri tem se izogibajte stiskanja in drgnjenja dojke, ker lahko povzroči podplutbe. Dojke in bradavice ne vlecite, ker lahko s tem poškodujete tkivo. Ko se pretok mleka zmanjša, prestavite prsta na drug del iste dojke, ko mleko preneha iztekati, preidite na drugo dojko. Lahko naredite premor in ponovno izvedete masažo. Med izbrizgavanjem lahko večkrat preidete iz ene dojke na drugo. Celotno izbrizgavanje poteka približno 20 do 30 minut.

Kolostrum (mlezivo) po navadi priteče po kapljicah. Je gost in v majhnih količinah. Kasneje pa lahko mleko ob sprožitvi oksitocina iz dojke tudi brizga.

Izbrizgavanje z ročno črpalko

Pred nakupom črpalke razmislite, za kaj jo boste uporabljali. Če boste izbrizgavali mleko za vse obroke, je boljša izbira električna črpalka. Prednosti ročne črpalke v primerjavi z električno so nižja cena, dostopnost, ne potrebujejo elektrike ali baterij, enostavnost za uporabo in čiščenje. Slabosti pa so neenakomerno izbrizgavanje in nezadostna stopnja izbrizgavanja, izbrizgavanje poteka dlje, uporabnik se lahko utrudi. Izberite dobro črpalko, ki ne okvarja bradavic. Izbrati je potrebno nastavek primerne velikosti za bradavico in bradavico usmeriti točno v sredino odprtine. Pred pričetkom izbrizgavanja se sprostite in izvedite masažo dojk. Izbrizgavanje pričnete z nekaj počasnimi pritiski na črpalko, da pride do sproščanja mleka in se pokažejo prve kapljice mleka. Potem mleko odločno črpate. Ko curek preneha ali postane počasen, odnehate in prestavite črpalko na drugo dojko. Nato lahko naredite premor, popijete tekočino in ponovno pomasirate dojke. Postopek črpanja ponovite na obeh dojkah in zaključite, ko mleko preneha iztekati.

Izbrizgavanje z električno črpalko

Električna črpalka je primerna izbira v primeru, da si ga morate izbrizgavati po urniku, ob daljši ločitvi, ker si z njo olajšate in poenostavite izbrizgavanje mleka.

Vse v zvezi z električno črpalko vas naučijo zdravstveni delavci v porodnišnicah. Priporočljivo je izbrizgavanje ali črpanje mleka v isto posodo, ki bo služila tudi za shranjevanje mleka in morda tudi za hranjenje otroka.

Odprtino na nastavku črpalke naravnajte natančno na bradavico. Pred pričetkom izbrizgavanja se sprostite in izvedite masažo dojk. Na začetku naravnajte aparat na nizko moč, ko pritečejo prve kapljice, pa vlek črpalke povečajte na normalno moč, tako da teče mleko v curku. Moč črpalke naj bo na taki stopnji, da vas ne boli, ker lahko bolečina zavre refleks izločanja mleka. Ko curek preneha ali postane počasen, odnehajte in prestavite črpalko na drugo dojko. Nato lahko naredite premor, popijete tekočino in ponovno pomasirate dojke. Postopek črpanja ponovno ponovite na obeh dojkah in zaključite, ko mleko preneha iztekati. Izbrizgavanje z menjavo dojk in ponavljanjem naj traja 20–40 minut ali tako dolgo, kot je še prisotno iztekanje curka mleka.

Izbrizgavanje mleka ni nikoli tako učinkovito, kot je otrokovo sesanje.

Med izbrizgavanjem s črpalko lahko še dodatno stimulirate dojko z masažo, kar pripomore k boljšemu izločanju mlečnih maščob.

Sodobne električne črpalke omogočajo obojestransko izbrizgavanje, kar pomeni, da si mleko hkrati izbrizgavate iz obeh dojk. Na ta način se skrajša čas izbrizgavanja, prepreči izguba mleka, ki se izceja iz druge dojke, ter poveča nivo prolaktina, ki uravnava količino mleka. Obstajajo tudi modrčki za pritrditev črpalkinih nastavkov, kar vam lahko olajša samo izbrizgavanje.

Električno črpalko si je možno tudi izposoditi, dokupiti je potrebno le dele, ki so za enkratno uporabo.

Čiščenje črpalke

Sterilizirane črpalke uporabljamo za otroke, stare do enega meseca, ali bolne otroke. Pri drugih je pomembno, da je črpalka čista. Pri čiščenju črpalke upoštevajte navodila proizvajalca.

Preberite še: Laktacija in sestava materinega mleka

Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.