Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Kotiček za igro – še več iger!

Kotiček za igro – še več iger!

V tem članku najdete še več idej za igro za otroke vseh starosti. Preberite si jih in se zabavajte s svojim otrokom. Poleg zabave pa ima igranje nešteto pozitivnih učinkov za razvoj in učenje otroka. Zato je dobro, da igra postane del vaše vsakodnevne rutine.

Moji načrti – ideje za mlajše šolarje

Pogosto mislimo, da imamo ves dan časa za svoje obveznosti, vaš otrok pa lahko pogosto misli, da ima na voljo celo popoldne, da naredi domače naloge in izpolni vse druge obveznosti. In potem se zgodi, da nam ”čas prehitro mine”. Veliko stvari v našem življenju je odvisnih od tega, kako izkoristimo svoj čas.

To je priložnost, da se z otroki naučite o pomembnosti načrtovanja različnih vsakodnevnih in dalj časa trajajočih dejavnostih, o načrtovanju prostega časa in o tem, kako lahko otroci svoj čas izkoristijo na najboljši možen način. Z njimi se lahko pogovorite o naslednjih situacijah:

 • Vprašajte vašega otroka, ali je že kdaj sedel v razredu in razmišljal o čem drugem ali kaj drugega, namesto da bi sledil pouku? Kaj se zgodi potem, ko pride domov? (Otrok vam bo odgovoril, da je moral doma nadoknaditi snov in nalogo, ki je ni naredil pri pouku, učenje pa mu je bilo težje, ker ni poznal razlage učitelja).
 • Vprašajte vašega otroka, ali se mu je kdaj v enem dnevu zgodilo, da se je s prijatelji po šoli dogovoril, da bodo skupaj naredili domačo nalogo, da se bodo igrali na igrišču in še, da bo po pouku obiskal babico? (Verjetno bo razložil, da je želel v prostem času narediti več stvari, a mu ni uspelo).

Takšno pogovarjanje vašemu otroku pomaga razumeti, da je načrtovanje zelo pomembno. Načrtovanje mu bo pomagalo, da se bo naučil kako v celoti izkoristiti čas, ki ga ima na voljo – da se bodo lahko igrali, počivali, odšli v naravo, predvsem pa bodo vedeli, kako preživeti cel dan.

Čas, ki ga preživite z otroki doma, je priložnost, da skupaj načrtujete potek današnjega dne, jutrišnjega ali pa naslednjega meseca.

Ker načrtujete za danes ali jutri, bo otroke spodbudilo k razmišljanju o tem, kako lahko preživijo čas doma, vključno s tem, kako racionalno izkoristiti čas za učenje in kako uskladiti svoje načrte z načrti drugih članov gospodinjstva.

Lahko pa z otroki načrtujete tudi, kaj boste počeli, ko bodo prenehale veljati različne omejitve – kje boste hodili, koga boste obiskali itd. Tako jih boste motivirali, saj jim s načrtovanjem pošiljate močno sporočilo, da bo to obdobje minilo, da se bodo vrnili k svojim vsakodnevnim dejavnostim, da se bodo lahko igrali s prijatelji, šli v kino ali v naravo. Znova bodo lahko počeli vse, kar imajo tudi običajno radi.

Pokažete jim lahko razliko med kratkoročnimi in dolgoročnimi cilji. Eden izmed načinov je, da otroka prosite, naj na papir napiše nekaj, kar lahko hitro doseže in to postavi v manjšo škatlo, v večjo škatlo pa naj na papir nariše nekaj, za kar je potrebnega več časa, da doseže. Okoli vsake škatle ovijte vrv ali debelejšo nit in izmerite katera škatla je potrebovala več vrvi, da ste jo lahko ovili. Krajša in daljša vrv tako simbolično predstavljata kratkoročni in dolgoročni cilj.

Ta igra zahteva:

 • dve škatli (manjšo in večjo ali tanjšo in širšo),
 • vrvico / volno / debelejšo nit,
 • papir.

Otrok se bo pri tej igri naučil:

 • prilagodljivosti,
 • načrtovanja,
 • postavljanja ciljev,
 • razvijanja domišljije,
 • uporabljanja metafor,
 • ustvarjalnosti.

Nasvet za starše

Sodelujte pri načrtovanju dejavnosti in prilagodite svoje individualne dejavnosti otrokovim dejavnostim. Dnevne načrte lahko nalepite na hladilnik. Z majhnimi otroki se lahko pogovorite o tem, kaj boste počeli naslednji dan. Otrokom dajte priložnost, da se veselijo vsake naslednje dejavnosti, ki jo bodo opravili z vami. Z dolgoročnimi cilji jih motivirajte, da se bodo čez čas lahko vrnili k svojim priljubljenim aktivnostim s prijatelji na igriščih in v šoli.

Igranje iger iz vašega otroštva

Med bolj zanimive in med starši priljubljene predloge za igro doma sodi igranje iger, ki jih poznate iz vašega otroštva. Otroci bodo uživali ob vašem navdušenju med igranjem iger vaše mladosti.

Ne glede na to, kako preproste se zdijo, te igre pomagajo spodbuditi razvoj otrokovih možganov.

Vaši otroci morda ne vedo veliko o ljudskih igrah, ki ste jih vi igrali v otroštvu, zato je danes dobra priložnost, da se spomnite svojega otroštva in vašega otroka naučite vaših iger.

Matematične igre

Vsem, ki imate radi matematiko, predlagamo zabavne in preproste matematične igre, ki se jih lahko starši in skrbniki igrajo doma s svojimi otroki! Poznate še kakšne podobne igre?

Uporabite palice ali slamice, ki jih imate doma, in vašega otroka naučite šteti in uporabljati osnovna matematična orodja (seštevanje, odštevanje…).

Iz starega papirja izrežite enostavne oblike, kot so trikotniki, krogi in kvadrati različnih velikosti. Vaš otrok naj jih poskuša urediti in iz njih sestaviti smiselno obliko, na primer hišo ali avtomobil.

Izdelajte videoposnetek

Ta igra predstavlja skupen projekt za starše in otroke, pri katerem bo sodelovala cela družina. Posnamite kratek video, v katerem bodo vaši otroci pripovedovali zgodbo s pomočjo risbic, ki jih v ta namen narišejo.

Starši ali skrbniki lahko svojemu otroku pomagate razviti zgodbo in tudi posneti video.

Vredno si je prizadevati za ohranjanje stikov in krepitev odnosov z družino, prijatelji in sodelavci, četudi se slišite le po telefonu ali si izmenjate par sporočil.

Druženje igra pomembno vlogo pri uravnavanju vašega razpoloženja in vam pomaga, da ostanete mirni in stabilni. Enako velja za vaše otroke.

Otrokom dovolite, da uporabljajo socialna omrežja, da ostanejo v stiku s sovrstniki, četudi jim to v drugih okoliščinah ni dovoljeno. Ohranjanje stikov lahko pomaga otrokom, da se počutijo manj osamljene in ublaži občutke žalosti ali osamljenosti, ki jih doživljajo zaradi oddaljenosti od prijateljev.

Mlajši otroci bodo potrebovali tudi vašo dodatno podporo za uporabo tehnologije, da bodo ohranjali občutek bližine s sorodniki in prijatelji, ki jih trenutno ne vidijo. S pomočjo tehnologije lahko stari starši ohranijo nekaj običajnih rutin v odnosih z vnuki – vsak večer lahko svojim vnukom preberejo zgodbo ali uvedejo nekaj novih dejavnosti, ki jih lahko opravljajo po spletu ali po telefonu.

Lahko se zgodi, da otroci ob teh pogovorih bolj odkrito pokažejo, da so žalostni zaradi oddaljenosti. Naj vas to ne zmede. To samo pomeni, da je otrok povezan s svojimi občutki in je dolgoročno za njega bolje, da čustva izrazi, kot da bi jih držal v sebi in se pretvarjal, da nič ni narobe.

Pomembno je, da otroku v teh trenutkih ponudite tolažbo, prepoznate, kako se počuti, poudarite, da bo vse v redu in sestavite načrt, kdaj se boste spet slišali z osebo, ki jo pogreša. Ni popolno, pomaga pa ohranjati intimnost in povezanost, kar zmanjšuje stres.

Vzdrževanje osebnih stikov je pomembno za vse otroke, vključno z otroki iz rejniških družin, ki so že ločeni od svojih najbližjih:  bratov in sester ter staršev.

Moja umetnost

To je igra, ki otrokom omogoča, da izkusijo, kako lahko z različnimi predmeti in deli telesa ustvarjajo umetniška dela.

V plastične posode nalijte vodne barve, tempere ali barve, ki jih uporabljate v kuhinji. Na tla razporedite čim več papirja. Uporabite lahko kateri koli papir, koščke starih tapet, časopise, že natisnjene papirje, šolski blok ali karton. Nato poiščite čim več različnih gospodinjskih predmetov, s katerimi lahko barvate. Uporabljajte tako roke, kot tudi noge, prste in komolce.

Igrajte se z oblikami, barvami, velikostmi in deli telesa. Rezultat je lahko izvrstno umetniško delo, papir za zavijanje daril ali tapete za del stene ali omare. A brez skrbi, če sčasoma vse propade, je to povsem v redu, poudarek je na procesu, iz katerega se otroci veliko naučijo, ob tem pa se zabavajo.

Ta igra zahteva:

 • barve,
 • papir,
 • krpe,
 • narezan krompir za odtiskovanje oblik,
 • krtače,
 • bodite pripravljeni na umazanijo in obilo zabave!
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.