Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Koliko časa lahko otroci preživijo pred ekrani?

Koliko časa lahko otroci preživijo pred ekrani?

UNICEF/UN046200/Kljajo

Kje potegniti črto in določiti kdaj je čas za odklop? Kako spremljati, kaj otroci gledajo?

Različne elektronske naprave, vseh oblik in velikosti, so postale del našega življenja. To lahko predstavlja izziv za starše pri nadzorovanju časa, ki ga vaši otroci preživijo pred ekrani, še posebej ker so nekateri programi in igre za otroke poučni. Kje potegniti črto in določiti kdaj je čas za odklop? Kako spremljati, kaj otroci gledajo? Tukaj so nasveti in smernice za starše.

Težava prekomernega preživljanja časa pred ekrani in nekakovostne vsebine

Nestrukturirana igra, telesna aktivnost in ljubezen ter skrb staršev so glavni dejavniki, ki oblikujejo fizični, čustveni in kognitivni razvoj majhnih otrok. Ko čas zaslona nadomesti te dejavnosti, lahko to vpliva na razvoj vašega otroka.

Preveč nenadzorovanega časa uporabe elektronskih naprav lahko pri otrocih povzroči naslednje negativne zdravstvene posledice:

  • Težave s spanjem: ​​še posebej gledanje v ekrane tik pred spanjem lahko vpliva na kakovost otrokovega spanca. To je zato, ker svetloba, ki jo oddajajo zasloni, zmoti možganski cikel spanja, kar povzroči nespečnost.
  • Debelost: Otroci, ki preveč časa sedijo na enem mestu, gledajo televizijo ali uporabljajo druge elektronske naprave, se premalo gibljejo in so posledično nagnjeni k debelosti.
  • Nasilje: Ko so otroci pogosto izpostavljeni nasilju na zaslonih, na primer prek televizijskih programov, filmov in video iger, lahko otroci nasilje normalizirajo kot vsakodnevno vedenje.

Ali to pomeni, da bi morali starši otrokom popolnoma prepovedati uporabljanje elektronskih naprav? To bi bil nemogoč podvig v današnjem svetu! Starši lahko namesto tega upoštevate smernice glede časa, ki ga vaš otrok preživi za ekranom, ki so jih pripravili strokovnjaki za pediatrijo in upoštevajte nekaj starostnih nasvetov, ki jih priporočajo.

Smernice za dojenčke, malčke in predšolske otroke

Otroci mlajši od dveh let

Do dopolnjenega drugega leta starosti, otroci ne bi smeli uporabljati elektronskih naprav, z izjemo videoklepetov ob prisotnosti staršev. Pri tem morate zagotoviti, da je zaslon na napravi visoke kakovosti ter da pogovor ne traja več kot 30 minut na dan.

Otroci med drugim in petim letom starosti

V tem starostnem obdobju lahko otroci za ekrani preživijo največ eno uro na dan. V idealnem primeru vaši malčki pred ekranom ne bi smeli biti sami, ampak morate vi z njim spremljati vsebine, ki mu jih predvajate.

Starši ne smete pozabiti, da je čas preživet za različnimi ekrani pozitiven in zdrav le, če je vaš malček ob tem vpet v aktiven življenjski slog, ki uravnava njegove aktivnosti z igro, druženjem z vrstniki in družino ter seveda z obilo ljubezni in skrbi od staršev. Pomembno je, da vašemu malčku pred spanjem ne dovolite, da gleda televizijo, saj bodo ekrani pred spanjem zmotili njegov spanec.

Kako izbrati kakovostne vsebine

Ker je na voljo toliko različnih aplikacij in vsebin, je lahko izbira vsebine pravi izziv za starše. Pomagate si lahko z nekaj osnovnimi pravili. Vsak kakovosten čas preživet za ekrani vsebuje dve ključni lastnosti – spodbuja učenje in lepo vedenje. Učenje zajema vsebine, ki se nanašajo na ustvarjalnost, domišljijo, spoznavanje jezikov, znanosti, matematike ali branja. Lepo vedenje vključuje vsebine in aplikacije, ki spodbujajo nekatere lastnosti, na primer sočutje in prijaznost, sodelovanje in druge socialne veščine.

Na primer aplikacija, ki spodbuja razvoj fine motorike pri vašem malčku, ga spodbuja, da obarva oblike na zaslonu ali nariše črte, se lahko šteje kot kakovostna za otroka. Televizijski program, ki poudarja pomen pozitivnega vedenja, kot je na primer pomoč drugim, se tudi šteje za kakovostne vsebine.

Nasprotno, nekakovostne vsebine kot so brezumne igre ali oddaje, polne oglasov, ne bodo koristile vašemu otroku in lahko tudi škodijo njegovemu razvoju.

Nekaj dodatnih nasvetov:

Ob upoštevanju prebranih nasvetov, vam bodo ti dodatni še bolj pomagali, da bo vaš otrok varno in smiselno krmaril v svetu digitalnih naprav in medijev.

  • Prednost dajte spontanemu času igranja: otroci mlajši od 5 let, se največ naučijo s spontano igro, ki spodbuja ustvarjalnost, veščine reševanja problemov, samostojno razmišljanje in druge pomembne dejavnike kognitivnega in čustvenega razvoja. Čas pred ekrani tega nikoli ne bo mogel nadomestiti.
  • Otrokov ne puščajte samih pred zasloni: poskrbite, da boste z vašim otrokom sodelovali tudi med uporabo elektronskih naprav. Medtem se z otrokom pogovarjajte o tem, kaj vidite in svoja opažanja povežite s primeri iz resničnega življenja. Če gledate video o abecedni pesmi, povežite črke z dejanskimi predmeti v vašem domu ali na vrtu.
  • Določite enaka pravila za virtualni svet, kot bi jih določili v resničnem svetu: držite se enakih standardov, mej in pričakovanj. Vedno upoštevajte starostne napotke glede priporočenega časa otrok pred ekrani.
  • Bodite vzor: če vas otroci ves čas vidijo za telefonom ali računalnikom, se bodo takšnega vedenja priučili. Torej omejite tudi svoj čas uporabe elektronskih naprav in več časa preživite z otroci v odsotnosti elektronskih naprav. Samo enkrat so majhni, zato izkoristite vsak trenutek z njimi.
  • Vzpostavite območja, ker elektronske naprave niso dovoljene: med uživanjem obroka ali ob drugih priložnosti, ko se zbere cela družina ali pa prepovejte uporabo elektronskih naprav v postelji. To bo spodbudilo več družinskega časa, zdravih prehranjevalnih navad in bolj kakovosten spanec.
  • Sami testirajte aplikacije: samo zato, ker ima aplikacija ali vsebina kakšno oznako, da je izobraževalna, še ne pomeni, da tudi res je. Preberite mnenja o aplikacijah in pametno izberite, katerim vsebinam izpostavite svojega otroka.
  • Ne uporabljajte digitalnih naprav kot nagrado za lepo vedenje ali jih uporabljajte kot sredstvo za umirjanje: s telefonom ali televizorjem lahko na preprost način umirite otroka in ga spodbudite, da naredi, kar želite. Če takšno vedenje postane navada, lahko to vpliva na izražanje čustev in nadziranje vedenja. Namesto tega svojega malčka naučite, kako nadzorovati svoja čustva na primer z globokim dihanjem ali štetjem do 10. Z uporabo pozitivne motivacije za lepo vedenje vašega otroka tako tudi ne bo potrebno uporabljati telefona ali televizorja kot sredstvo podkupovanja.
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.