Katastrofalne poplave, največje v zgodovini in neprimerljive s katerokoli naravno katastrofo v sodobni Sloveniji, so prizadele kar dve tretjini države. Umrlo je šest ljudi, uničeni so številni domovi, porušene so ceste, mostovi, komunalna in druga infrastruktura. Mnoge družine so ostale brez vsega, brez svojih domov, premoženja ali vira dohodka.

Da so posledice podnebnih sprememb že tu, smo vedeli, da pa bodo v Sloveniji že zdaj tako uničujoče, si nikakor nismo predstavljali. Obilno deževje, neobičajno za ta letni čas, je povzročilo, da so številne reke, potoki in hudourniki močno prestopili bregove, poplavili ogromne površine, odnašali hiše, ceste in ostalo infrastrukturo ter si ustvarili popolnoma nove struge.

Šokirani in pretreseni smo ob tej naravni katastrofi, ki je prizadela tako velik del naše države. Težko je gledati uničene domove in družine, ki so izgubile vse. A na srečo se je med prebivalci prizadete države zopet pokazalo, da solidarnost ni le beseda. Upanje polni pogled na trume reševalcev, gasilcev, prostovoljcev, sosedov in vseh, ki neutrudno pomagajo.

Pomaga lahko vsak, s svojimi rokami, znanjem, storitvami, materialno pomočjo ali donacijami. V ta namen napotujemo na državno spletno stran, kjer so objavljene vse informacije o katastrofi, tako nujne informacije za prizadete kot tudi informacije za tiste, ki bi radi pomagali. Na strani je povezava do aplikacije, kjer se posamezniki lahko prijavijo k prostovoljni pomoči, naštete pa so tudi vse humanitarne organizacije, ki zbirajo finančno pomoč.

Svetujemo, da denarno pomoč usmerite preko humanitarnih organizacij, ki so za to usposobljene oz. imajo razvejane mreže pomoči po celi državi. Če želite pomagati kot prostovoljci, pa to storite organizirano in premišljeno. Organizirana humanitarna pomoč je izjemnega pomena, saj lahko le tako zagotovite svojo varnost in varnosti tistih, ki jim želite pomagati, taka pomoč pa je tudi najbolj učinkovita.

V teh časih ne smemo pozabiti na psihosocialno podporo nas samih in drugih, s posebno skrbjo za otroke in mlade. Pogovor naj se prične z empatijo oz. z vprašanjem “Kako se počutiš?” Več o prepoznavanju stisk in organizacijah, ki nudijo pomoč, si lahko preberete na www.kako.se/pocutis. Gre za dolgoletno kampanjo o duševnem zdravju, ki jo izvajamo na UNICEF-u Slovenija s partnerji.

Ob naravnih nesrečah prihaja tudi do hudih stisk otrok. Že tako pereč položaj na področju duševnega zdravja otrok se po taki katastrofi še zaostri, sploh na prizadetih območjih, kjer otroci razmere doživljajo v vsej grozovitosti. Ti otroci potrebujejo pomoč in podporo. Več smernic, kako se pogovarjati z otroki v taki situaciji, smo pripravili na: https://unicef.si/kako-se-z-otroki-pogovarjati-o-naravnih-nesrecah/ 

Sanacija in okrevanje po katastrofi bosta dolgotrajna in potrebna bo pomoč in solidarnost cele družbe. Pri tem je pomembno, da ne pozabimo na vse, ki so jih prizadele krizne razmere, tudi po tem, ko bodo njihove zgodbe izginile z medijskih naslovnic. Pozivamo vse, ki lahko, da pomagajo po svojih močeh. Le s skupnimi močmi in solidarnostjo bomo lahko obnovili državo. Obiščite državno spletno stran na desni in poiščite informacije zase.

Preberi več

Zgodbe otrok

© UNICEF/UNI463724/El Baba
Izkoristimo začasno premirje za pomoč otrokom v Gazi
Izkoristimo začasno premirje za pomoč...
Doseženo premirje bo omogočilo, da otroke doseže več pomoči.
9-letni Majd iz Beit Hanouna s plastenko vode, ki jo koristi celotna njegova družina, 15. novembra letos. Vodo je za razseljene v taborišču prikrbel UNICEF.
Otrokom v Gazi zmanjkuje časa: pomanjkanje vode pomeni ši...
Otrokom v Gazi zmanjkuje časa: pomanj...
Izjava Jamesa Elderja, tiskovnega predstavnika UNICEF-a v Ženevi
UNI436016
Oživite čar praznične tradicije z UNICEF-ovimi čarobnimi ...
Oživite čar praznične tradicije z UNI...
Pakete UNICEF-ovih voščilnic zdaj najdete v vseh poslovalnicah Pošte Slo...