Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Danes si postal očka!

Danes si postal očka!

UNICEF/UNI262847/Mrazikova

Ko postanete očka, bo to ena največjih izkušenj v vašem življenju. Ob rojstvu otroka pride do številnih sprememb, ki bodo trajale celo življenje. Dejstvo pa je, da tako kot vaš otrok spremeni vaše življenje, tudi vi postanete eden ključnih dejavnikov v otrokovem življenju. Od danes imate priložnost, da življenje nekoga naredite edinstveno, varno, igrivo, srečno ... Izkoristite to priložnost!

Vaše očetovstvo se je začelo tisti dan, ko ste izvedeli, da pričakujete otroka. Raziskave nedvoumno dokazujejo, da se vaš način starševstva začne oblikovati še preden se otrok rodi. Prav tako se bo čustvena vez med vami in dojenčkom začela razvijati, še preden ga zares spoznate: imeli boste veliko različnih čustvenih izkušenj, morda boste imeli nekaj skrbi, veliko boste spraševali o otroku in nanj nenehno mislili.

Ko pa vaš dojenček pride domov, vaša vloga očeta predstavlja resnično interakcijo z njim. Čeprav lahko dobite vtis, da so intenzivna čustva in pomanjkanje spanja ključni stvari, ki se zdaj dogajajo, je to pravzaprav začetek neverjetne pustolovščine, v kateri ste eden glavnih likov: kakovost vašega odnosa z dojenčkom, način, kako skrbeti zanj, za njegov razvoj – ne bo zaznamoval samo njegovega otroštva, ampak njegovo celo življenje.

Zato si oblikujte dan tako, da večino svojega časa preživite zunaj službe in spoznavate svojega otroka. Očetovstvo pomeni vseživljenjski odnos z vašim otrokom.

  • Osnovna skrb za otroka – oblačenje, preoblačenje, kopanje, umirjanje, igranje niso le rutina. To so odlične priložnosti za interakcijo 1 na 1, kvaliteten čas z otrokom, ki ga lahko napolnite z zgodbo, zabavo, nežnostjo. Ob vseh teh dejavnostih boste otroka bolje spoznali in se naučili, kako pokaže svoje potrebe, kaj mu je všeč ali ne, kako spoznava sebe in svet. To je ključno za pozitiven odnos med vama.
  • Povežite se z vašim dojenčkom – nosite otroka, se ga dotaknite z rokami, ga objemite, pustite, da leži na vaših prsih. Dojenček se tako umiri, vi pa postanete oseba, ki ji zaupa in se nanj lahko zanaša na podporo.
  • Od prvega dne se pogovarjajte z otrokom – otrok bo hitro prepoznal vaš glas. Zahvaljujoč temu se bo vez med vama okrepila in bo čudovita osnova za učenje za dojenčka in za vas.
  • Sodelujte v rutini hranjenja, tudi dojenja – Ugotovite, kakšen je najboljši način za to – ali je to podpora materi med vzpostavljanjem dojenja, praktična pomoč ali skupno iskanje odgovorov na vprašanja, ki jih imate vi in ​​mamica. Naj bo rutina hranjenja družinski čas, čas za raziskovanje in učenje tako za vas kot za vašega otroka.
  • Okrepite svojo starševsko ekipo – pogovorite se o načinih, kako želite vzgajati otroka, o načinih, kako oba sodelujeta pri vzgoji in negi otroka ter se z mamico izmenjujte pri vseh opravilih. Pogovorite se o tem, kako vam gre, kako usposobljeni se počutite v vlogi starša in razmislite o podporni mreži, ki jo razvijate, da boste imeli čim več časa za kakovostno varstvo otrok.
  • Poskrbite zase – spremembe razpoloženja po rojstvu otroka se zgodijo tako pri mamicah kot očetih. Pred vami je veliko izzivov in novosti. Ne oklevajte in se pogovorite o svojih izkušnjah ali skrbeh. Dobro duševno zdravje staršev je eden temeljnih predpogojev za dober razvoj otroka.

Izkušnje dobrega in usposobljenega starša temeljijo na vsakodnevnih izkušnjah z otrokom.

Čeprav lahko očetovstvo predstavlja drugačen odnos od tistega, ki ga ima dojenček z mamo, ali pa so vaše skupne dejavnosti drugačne, se otrok temu lahko prilagodi in takšna raznolikost je (dokler zanj skrbite tako vi kot mamica kakovostno) dejansko dobra za razvoj. Med odraščanjem vašega otroka ste očetje enako kompetentni starši kot mamice.

  • Igrajte se z otrokom – dojenčka položite na trebuh ali plešite z njim, bodite skupaj na tleh, pojte, posnemajte mimiko, brbljajte, ponavljajte njegove glasove, pogovarjajte se z njim, igrajte se skrivalnice, peljite ga na sprehod. Ko otrok raste, se bodo dejavnosti zaradi otrokovega učenja in novih veščin spreminjale. Kar pa bo ostalo nespremenjeno, je dejstvo, da vpletenost obeh staršev zagotavlja boljše sposobnosti spoprijemanja v družbi svojega otroka, boljši akademski uspeh in druge razvojne koristi. Sodelujte!
  • Spoštujte in cenite, kaj mamica počne z otrokom, in se z njo pogovorite o tem, kaj počnete vi. Razdelite gospodinjska opravila in zgradite svojo starševsko ekipo na druge načine. Otrok se bo počutil varno, ko bo videl, da ste zanj in družino predani. Otrok se uči s pogledom na vas: pokažite mu, kaj pomenijo enakovredni spoštljivi odnosi, da se bo otrok iz vašega partnerskega odnosa naučil enakovrednosti in spoštovanja do drugih.
  • Premislite in se dogovorite, kako se boste spopadli s svojo vlogo v družini in jo prilagodili z drugimi vlogami, ki jih imate zunaj nje – prijateljstva, hobiji in delo so tudi pomemben del vašega življenja.
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.